Olietank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Olietanks van Shell op een olieterminal in het Hongkongse stadsdeel Kowloon
Olieopslagtank van Vopak Laurenshaven langs de A15

Een olietank, soms ook opslagtank, opslaginstallatie of olieterminal (ook het woord voor een groep olietanks bij elkaar) genoemd, is een tank voor de opslag van olie- en/of petrochemische producten. Vanuit olietanks worden deze producten meestal getransporteerd naar eindgebruikers of andere opslagfaciliteiten. Een olietank bestaat meestal uit een ondergrondse of bovengrondse opslag en portalen naar pijpleidingen voor het doorsluizen van olieproducten in bijvoorbeeld oliepijpleidingen, tankauto's, tankwagons, tankers of andere vervoermiddelen.

Olietanks bevinden zich meestal nabij olieraffinaderijen of op havenlocaties waar tankers kunnen afmeren. Tankauto's vervoeren de olie dan naar tankstations en andere gebruikers in het achterland.

In tegenstelling tot een olieverwerkingsinstallatie is een olietank vaak een vrij simpele faciliteit, waar geen verdere verwerking of omzetting plaatsvindt. De olieproducten vanuit een raffinaderij worden er alleen in hun uiteindelijke vorm opgeslagen alvorens het wordt afgeleverd naar klanten. Soms worden er echter wel toegevoegde stoffen geïnjecteerd in de tank of worden verschillende oliesoorten opgemengd om de olie gemakkelijker verpompbaar of meer consistent van samenstelling te maken.

De hedendaagse opslagtanks verschillen weinig van die uit het verleden en afgezien van een grotere mate van automatisering, zijn er weinig aanpassingen verricht in het oorspronkelijke ontwerp. Wat wel een zeer belangrijke rol speelt is de meting van de inhoud en de administratie van de verpompte hoeveelheden. Een grote tank met ruwe olie vertegenwoordigt een waarde van tientallen miljoenen euro's.

Olietanks moeten zijn voorzien van een dak om de uitstoot van schadelijke stoffen in het milieu zo veel mogelijk te beperken. Er wordt onderscheid gemaakt naar vaste daken (met dampterugwinningsinstallatie en/of stikstofdeken) en (intern of extern) drijvende daken.

De grootste olietanks van het Rotterdamse havengebied staan bij de Maasvlakte Olie Terminal. Tevens staan er 56 olietanks op Sint Eustatius, Caribisch Nederland van het Amerikaanse bedrijf NuStar Energy.

Eigendom[bewerken]

Het eigendom van olietanks valt op te splitsen in drie hoofdcategorieën:

  • eigendom van een oliebedrijf;
  • eigendom van meerdere oliebedrijven of een consortium, waarbij twee of meer bedrijven een olietank bezitten en de beheerskosten delen.
  • eigendom van een bedrijf dat een olietank tegen betaling verhuurt aan oliebedrijven (en andere bedrijven) voor opslag en behandeling. Het grootste bedrijf dat dergelijke diensten verleend is het Nederlandse Vopak met 76 olieterminals in 31 landen.