Dubai Ports World

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dubai Ports World
Logo
Haven Rashid
Beurs LSE: DPW
Oprichting september 2005
Sleutelfiguren Sultan Ahmed Bin Sulayem (CEO)
Hoofdkantoor Dubai
Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten
Werknemers 38.000 (2017)
Producten Transport
Omzet/jaar US$ 4715 miljoen (2017)[1]
Winst/jaar US$ 1209 miljoen (2017)[1]
Website (en) dpworld.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Dubai Ports World (DP World) is een staatsbedrijf uit het emiraat Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten en is onderdeel van Dubai World. Het bedrijf is een van de grootste beheerders van containerterminals wereldwijd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dubai Ports World werd in september 2005 gevormd door de fusie van Dubai Ports Authority (DPA) en Dubai Ports International (DPI).[2] DPA beheerde de nationale havens; de haven van Jebel Ali en Rashid. DPI werd in 1999 opgericht met het doel buiten Dubai actief te zijn. Het eerste project waarbij DPI was betrokken was de Jeddah Islamic containerhaven in Saudi-Arabië.

In februari 2005 werden de containerhavenactiviteiten van het Amerikaanse vervoersbedrijf CSX overgenomen voor een bedrag van US$ 1,1 miljard. Met deze overname werd DPI ook buiten het Midden-Oosten, India en Europa actief. Sinds de overname van P&O in maart 2006, voor GBP 3,9 miljard, is Dubai Ports World de op twee na grootste havenexploitant ter wereld. Het bedrijf heeft ook de ferrydiensten van P&O Ferries in handen.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf heeft een wereldwijdnetwerk van 78 haventerminals verspreid over 42 landen, onder meer in Australië, Canada, China, Duitsland, Djibouti, India, Roemenië, Turkije en Zuid-Korea.[1] In de haven van Antwerpen en op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven worden ook containerterminals geëxploiteerd. Ongeveer 80% van de totale omzet wordt behaald met diensten voor containerrederijen.

In 2006 werden 42 miljoen TEU overgeslagen en in 2010 verwerkte DP World, inclusief bij bedrijven waarin DP World een belang heeft, in totaal 49,5 miljoen eenheden. Dit correspondeerde met een wereldwijd marktaandeel van 9,1%. In 2017 was dit gegroeid tot 70,1 miljoen TEU. De haven van Jebel Ali in Dubai is de grootste containerhaven van DP World; hier werden ruim 11 miljoen containers verladen in 2010.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

DP World is betrokken bij een nieuwe containerterminal op de Tweede Maasvlakte. DP World heeft een belang van 30% in de Rotterdam World Gateway Terminal; andere aandeelhouders zijn de rederijen van de New World Alliance (MOL, Hyundai Merchant Marine (HMM) en Neptune Orient Lines/APL) (allen 20%) en CMA CGM (10%). De terminal heeft een 20 meter diepe zeekade van 1900 meter lengte, een kade voor binnenvaart- en feederschepen van 550 meter en een eigen railterminal met aansluiting op de Betuweroute. De eerste fase, met een kadelengte van 1150 meter, kwam in 2015 in gebruik. De eindcapaciteit is ongeveer 4 miljoen TEU en vergt een investering van 800 miljoen euro in totaal.[3]

België[bewerken | brontekst bewerken]

In Antwerpen baat DP World de Antwerp Gateway containerterminal uit op kaai 1700 in het Deurganckdok aan de Schelde. Antwerp Gateway is een joint venture tussen DP World Antwerp Holding (60%), Cosco (20%), Terminal Link (10%) en duisport Group (10%). De hoofdactiviteit bestaat uit het laden en lossen van containers, de capaciteit is 2,8 miljoen TEU per jaar. Aan de terminal is een empty depot verbonden voor opslag, onderhoud en herstelling van lege containers. DP World Logistics Europe is de overkoepelende organisatie voor de binnenlandse en intermodale activiteiten van DP World in Europa. De binnenlandse terminals van DP World zorgen voor flexibele synchromodale transportverbindingen met verschillende Europese diepzeehavens, waaronder de haven van Antwerpen. In België zijn er binnenlandse terminals gelegen te Grobbendonk en Luik.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]