Dubai Ports World

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dubai Ports World
Haven Rashid
Haven Rashid
Beurs LSE: DPW
Oprichting september 2005
Sleutelfiguren Mohammed Sharaf (CEO)
Hoofdkantoor Dubai
Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten
Werknemers 30.000 (2013)
Producten Transport
Omzet $ 3.073 miljoen (2013)[1]
Winst $ 720 miljoen (2013)[1]
Website (en) dpworld.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Dubai Ports World (DP World) is een staatsbedrijf uit het emiraat Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten en is onderdeel van Dubai World. Het bedrijf is een van de grootste beheerders van containerterminals wereldwijd.

Geschiedenis[bewerken]

Dubai Ports World werd in september 2005 gevormd door de fusie van Dubai Ports Authority (DPA) en Dubai Ports International (DPI).[2] DPA beheerde de nationale havens; de haven van Jebel Ali en Rashid. DPI werd in 1999 opgericht met het doel buiten Dubai actief te zijn. Het eerste project waarbij DPI was betrokken was de Jeddah Islamic containerhaven in Saudi-Arabië. In februari 2005 werden de containerhavenactiviteiten van het Amerikaanse vervoersbedrijf CSX overgenomen voor een bedrag van USD 1,1 miljard. Met deze overname werd DPI ook buiten het Midden-Oosten, India en Europa actief. Sinds de overname van P&O in maart 2006, voor GBP 3,9 miljard, is Dubai Ports World de op twee na grootste havenexploitant ter wereld. Het bedrijf heeft ook de ferrydiensten van P&O Ferries in handen.

De 65 haventerminals hebben een gecombineerd capaciteit van 70 miljoen TEU op jaarbasis. In 2006 werden 42 miljoen containers overgeslagen; in 2013 was dit gegroeid tot 55 miljoen eenheden.

Activiteiten[bewerken]

Het bedrijf heeft een wereldwijdnetwerk van 65 haventerminals, onder meer in Australië, Canada, China, Duitsland, Djibouti, India, Roemenië, Turkije en Zuid-Korea. In de haven van Antwerpen en op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven worden of zullen containerterminals worden geëxploiteerd door DP World. Ongeveer 80% van de totale omzet wordt behaald met diensten voor containerrederijen. In 2010 verwerkte DP World, inclusief bij bedrijven waarin DP World een belang heeft, in totaal 49,5 miljoen containers en dit correspondeerde met een wereldwijd marktaandeel van 9,1%. De haven van Jebel Ali in Dubai is de grootste containerhaven van DP World; hier werden ruim 11 miljoen containers verladen in 2010.

Nederland[bewerken]

DP World is betrokken bij de bouw van een nieuwe containerterminal op de Tweede Maasvlakte. DP World heeft een belang van 30% in de Rotterdam World Gateway Terminal; andere aandeelhouders zijn de rederijen van de New World Alliance (MOL, Hyundai Merchant Marine (HMM) en Neptune Orient Lines/APL) (allen 20%) en CMA CGM (10%). De terminal krijgt een 20 meter diepe zeekade van 1.900 meter lengte, een kade voor binnenvaart- en feederschepen van 550 meter en een eigen railterminal met aansluiting op de Betuweroute. De eerste fase, met een kadelengte van 1.150 meter, komt volgens de plannen eind 2014 in gebruik. De eindcapaciteit is ongeveer 4 miljoen TEU en vergt een investering van 800 miljoen euro in totaal.[3]

Haven van Antwerpen[bewerken]

In 2012 woedt de discussie binnen het havenbedrijf over het al dan niet kwijtschelden van een boete van in totaal 51 miljoen euro aan terminaluitbaters DP World en PSA. Zij hebben in de afgelopen jaren minder vervoer gerealiseerd dan contractueel vastgelegd werd met het havenbedrijf. De stad Antwerpen investeert namelijk in de havenzone met publiek geld.[4]

Externe links[bewerken]