Mitsui O.S.K. Lines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mitsui O.S.K. Lines, Ltd.
株式会社 商船三井
Mitsui O.S.K. Lines
Beurs TSE: 9104
Oprichting 1884
Sleutelfiguren Koichi Muto (president)
Akimitsu Ashida (bestuurvoorzitter)
Hoofdkantoor Minato (Tokio), Japan
Werknemers 10.500 (maart 2016)
Producten Zeetransport
Omzet ¥ 1712 miljard (boekjaar tot 31 maart 2016)
Winst ¥ -171 miljard (boekjaar tot 31 maart 2016)
Website (en) www.mol.co.jp
Portaal  Portaalicoon   Economie
MOL Emerald in de haven van Fremantle.

Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (株式会社商船三井, Kabushiki-gaisha Shōsen Mitsui; MOL) is een wereldwijd concern en een van 's werelds grootste multi-modale transportorganisaties.

Activiteiten[bewerken]

MOL heeft de beschikking over een vloot van bijna 900 schepen in eigendom of onder charter/joint ownership. Het draagvermogen van de gehele vloot is zo'n 65 miljoen ton en is hiermee een van de grootste ter wereld. De rederij is in veel marktsegmenten actief, maar het vervoer van bulkproducten is het belangrijkst met een aandeel in de totale omzet van 50%. Op de tweede plaats staat het vervoer van containers met een omzetaandeel van 40%. Andere activiteiten zijn, onder andere, het vervoer van lng in gastankers, autotransport en containerterminals. In het gebroken boekjaar dat loopt tot 31 maart 2016 behaalde MOL een omzet van US$15,2 miljard en realiseerde een nettoverlies van US$1,5 miljard. Het grote verlies werd vooral veroorzaakt door forse afboekingen op de waarde van bulk- en containerschepen als een gevolg van slechte marktomstandigheden.

In Nederland is de reder aandeelhouders in de Rotterdam World Gateway containerterminal op de Tweede Maasvlakte. Deze terminal werd op 15 september 2015 officieel geopend.

Fusie containeractiviteiten[bewerken]

In oktober 2016 maakten Mitsui O.S.K. Lines en twee andere Japanse reders, Nippon Yusen en Kawasaki Kisen Kaisha, bekend hun containeractiviteiten onder te brengen in een nieuw bedrijf.[1][2] Na de fusie ontstond de op vijf na grootste containervervoerder ter wereld met een marktaandeel van ongeveer 7%.[2] De drie hebben in totaal 256 schepen.[2] In juli 2017 werd het nieuwe bedrijf geformaliseerd en vanaf het voorjaar van 2018 worden de diensten samen uitgevoerd. De naam is Ocean Network Express (ONE) geworden en heeft een omzet van ruim 17 miljard euro per jaar. Kawasaki Kisen en Mitsui O.S.K. Lines zullen beide elk 31% van de aandelen krijgen en Nippon Yusen wordt de grootste aandeelhouder met een belang van 38%.[2]

Geschiedenis[bewerken]

In 1884 werd Osaka Shosen Kaisha (OSK Lines) opgericht. In 1964 vond een omvangrijke consolidatie van de Japanse scheepvaartsector plaats. Zes rederijen werden samengevoegd tot drie rederijen en door de fusie van OSK Lines en Mitsui Steamship ontstond Mitsui O.S.K. Lines. Verder gingen Nitto Shosen en Daido Kaiun samen op in Japan Line en tot slot was Yamashita-Shinnihon Steamship het resultaat van de fusie van Yamashita Kisen en Shinnihon Kisen. In 1989 gingen deze laatste twee bedrijven ook weer samen op in de nieuwe rederij Navix Line. Tien jaar later in 1999 fuseerden Mitsui O.S.K. Lines en Navix Line en gingen verder onder de naam MOL.

Externe links[bewerken]