Kibboetsbeweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het hoofdkantoor van de Kibboetsbeweging, Tel Aviv

De Kibboetsbeweging (Hebreeuws: , HaTnoe'a HaKibboetsiet) is de grootste nederzettingbeweging voor de kibboetsen in Israël. Het werd opgericht in 1999 door een gedeeltelijke fusie van de Verenigde Kibboetsbeweging en Kibboets Artzi en bestaat uit ongeveer 230 kibboetsen. De 16 kibboetsen van de Religieuze Kibboetsbeweging en de twee kibboetsen aangesloten aan Poalé Agoedat Jisrael zijn geen lid van de Kibboetsbeweging.

Verenigde Kibboetsbeweging[bewerken | brontekst bewerken]

De Verenigde Kibboetsbeweging (Hebreeuws: התנועה הקבוצית המאוחדת, HaTnoe'a HaKibboetsiet HaMeuhedet), of afgekort tot het Hebreeuwse acroniem Hatkam (Hebreeuws: התק"ם), werd in 1981 opgericht en was sterk verbonden aan de Arbeiderspartij en haar voorgangers. De beweging werd door een fusie tussen HaKibboets HaMeuhad en Ichoed HaKvoetsot VeHaKibboetsiem opgericht. Direct gevolg van de fusie was de verplichte samenvoeging van Haboniem en Dror in Haboniem-Dror.

In 1999 sloot een derde beweging, genaamd Artzi, zich aan bij de Verenigde Kibboetsbeweging, hoewel de organisatie wel haar autonomie behield.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

HaKibboets HaMeuhad[bewerken | brontekst bewerken]

HaKibbutz HaMeuhad (Hebreeuws: הקיבוץ המאוחד, let. De Verenigde Kibboets) werd in 1927 opgericht door een unie van verschillende kibboetsen. De unie was geaffilieerd aan de politieke partij Poalé Zion en later de verschillende Achdoet HaAvodah-partijen (voorganger van de Israëlische Arbeidersbeweging), dit was in lijn met de Haboniem-ideologie.

Ichoed HaKvoetsot VeHaKibboetsiem[bewerken | brontekst bewerken]

IIchoed HaKvoetsot VeHaKibboetsiem (Hebreeuws: איחוד הקבוצות והקיבוצים let. Unie van de Kvoetsot en de Kibboetsen) werd in 1951 opgericht door de unie van Hever HaKvutzot ( חבר הקבוצות, let. De groep van de Kvutzot) en Ichoed HaKiboetsiem (איחוד הקיבוצים, let. Unie van de Kibboetsen).

Ook nam de beweging kibboetsen over die om ideologische redenen zich afsplitste van de HaKibboets HaMeuhad-organisatie. De beweging affilieert zich bij de Israëlische arbeiderspartijen.

Kibboets Artzi[bewerken | brontekst bewerken]

Kibbutz Artzi (Hebreeuws: הקיבוץ הארצי let. Landelijke Kibboets) was een kibboetsbeweging geassocieerd met de Hashomer Hatzair jeugdbeweging en de Israëlische politieke Mapam-partij. De beweging werd op 1 april 1927 opgericht. In 1998 telde het ledenbestand 28.000 man en waren er 85 kibboetsen aangesloten aan de beweging.