Arbeidspartij (Israël)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mifleget Ha'awoda
מפלגת העבודה הישראלית
Afbeelding gewenst
Personen
Partijvoorzitter Avi Gabbay
Partijleider Yitzhak Herzog
Mandaten
Zetels in de Knesset
Geschiedenis
Opgericht 1968
Algemene gegevens
Actief in Israël
Richting Centrumlinks
Ideologie Sociaaldemocratie, Derde weg, Arbeidszionisme
Website www.havoda.org.il
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Israël

De Arbeidspartij (Hebreeuws: מפלגת העבודה הישראלית-Mifleget Ha'awoda Hajisraëliet, afgekort als Mifleget Ha'avoda-Partij van de Arbeid; in het Nederlands vaak Arbeidspartij)[1] is een centrum-linkse tot linkse Israëlische politieke partij die van maart 2011 tot 21 november 2013 geleid werd door Shelly Yachimovich. Op 21 november 2013 werd Yitzhak Herzog tot nieuwe voorzitter gekozen. Het gaat om een seculiere partij die sterk de nadruk legt op de inkomensongelijkheid. De Arbeidspartij en Hatnuah van Tzipi Livni hebben bij de Israëlische parlementsverkiezingen in 2015 met een gezamenlijke lijst meegedaan, die in het Hebreeuws "Ha-Machanèh ha-Tsioni" ("Het Zionistische Kamp") heet en in het Engels "The Zionist Union" ("De Zionistische Unie"). De gezamenlijke lijst haalde 24 zetels.

Geschiedenis[bewerken]

De Arbeidspartij werd gevormd in 1968. In dat jaar ging Mapai samen met twee kleinere sociaaldemocratische partijen, Rafi en Achdoet Ha'awoda.

Aanvankelijk ging de Arbeidspartij een alliantie aan met de progressieve arbeiderspartij Mapam. Die alliantie viel uit elkaar in 1984 toen Shimon Peres premier werd van een 'eenheidsregering' waaraan ook de Likoed deelnam.

In 1999 deed Ha'awoda mee aan de verkiezingen in alliantie partijen Gesher en Meemad, als 'Eén Israël'. Sinds de terugkeer van David Levy's Gesher naar de Likoed, blijft de Arbeidspartij in alliantie met de kleine links-religieuze fractie Meemad, nu onder de naam Ha'awoda-Memad.

Leiders van de Arbeidspartij waren: Levi Eshkol, Golda Meïr, Yitzchak Rabin (twee perioden), Shimon Peres (drie perioden), Benyamin Ben-Eliezer ("Fouad"), Amram Mitzna en Amir Peretz en Ehud Barak[2]. Leiders van voorganger Mapai waren David Ben-Gurion (twee perioden), Moshe Sharett en Levi Eshkol.

Politiek in Israël

Emblem of Israel.svg


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Israël

Israëlische parlementsverkiezingen 2006[bewerken]

Bij de Israëlische parlementsverkiezingen van 2006 behaalde de Arbeidspartij (in alliantie met Meemad) een kleine overwinning van 19 zetels. De partij, die sinds november 2005 onder leiding staat van oudvakbondsman Amir Peretz, zag het zetelaantal van de partij in de Knesset met één toenemen.

Israëlische parlementsverkiezingen 2009[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Israëlische parlementsverkiezingen 2009 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdens de verkiezingen van 10 februari 2009 onder leiding van Ehud Barak behaalde Ha'awoda slechts 13 zetels in de Knesset. Amir Peretz riep op dat Ehud Barak diende af te treden na het grootste historische verlies ooit van de Arbeiderspartij. Ehud Barak gaf echter aan niet af te treden maar gaf aan dat hij de partij in de oppositie weer wil opbouwen tot een volwaardig alternatief ten opzichte van de overige partijen.

Israelische parlementsverkiezingen 2013[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Israëlische parlementsverkiezingen 2013 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Shelly Yachimovich, leider van de Arbeidspartij is de verkiezingen ingegaan met als doel de verhoging van koopkracht van de Israelische middenklasse. Uiteindelijk behaalde ze 15 zetels, 2 meer dan in 2009 maar toch een teleurstellend resultaat aangezien de partij meer had verwacht. De oorzaak lag bij de oprichting van een nieuwe Israelische partij Yesh Atid. De charismatische leider van deze partij Yair Lapid, behaalde eensklaps 19 zetels.

Interne partijverkiezingen november 2013[bewerken]

Op 21 november 2013 won Yitzhak Herzog de interne partijverkiezingen voor het voorzitterschap van de Israëlische Arbeidspartij.

Interne partijverkiezingen juli 2017[bewerken]

Op maandag 3 juli 2017 werden er interne partijverkiezingen bij de Arbeidspartij gehouden. Amir Peretz behaalde in de eerste ronde 32 % van de stemmen (10.141) en Avi Gabbay 27 % (8.395 stemmen). De andere kandidaten, waaronder Yitzhak Herzog, vielen in de eerste ronde af. Omdat geen van de kandidaten 40 % van de stemmen had behaald, werd op 10 juli 2017 een tweede ronde gehouden. In deze ronde behaalde Avi Gabbay 52,4 % van de stemmen (16.080 stemmen) en Amir Peretz 47,6 % (14.734 stemmen), waardoor Avi Gabbay de nieuwe voorzitter van de Arbeidspartij werd.[3] Omdat Gabbay geen Knessetlid is, blijft Yitzhak Herzog voorlopig nog de officiële leider van de Arbeidspartij in de Knesset.

Wapen van Israël Zetelverdeling periode 1992-heden
1992: 44
1996: 34
1999¹: 26
2003²: 19
2006²: 19
2009: 13
2013: 15
2015: 19 (De Zionistische Unie: 24)
  • ¹Als onderdeel van de alliantie 'Eén Israël'.
  • ²Samen met Meemad.


Grafische weergave zetelverdeling[bewerken]

Avoda-results.jpg

Onderscheiding[bewerken]

In 1995 werd de Arbeidspartij onderscheiden met de Olof Palme-prijs, samen met de Fatah Youth en Peace Now.