Yair Lapid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yair Lapid
יָאִיר לַפִּיד
Yair Lapid - portrait.jpg
Geboren 5 november 1963
Functie Knessetlid
Partij Yesh Atid
Functies
2012-heden Politiek leider
2013-heden Lid Knesset
2013-2014 Minister van Financiën
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Yair Lapid, Hebreeuws: יָאִיר לַפִּיד , (Tel Aviv, 5 november 1963) is een Israëlische politicus en voormalig columnist, journalist en tv-presentator. Ook schreef hij een aantal romans, thrillers en boeken voor kinderen en speelde in films.

Biografie[bewerken]

Lapid geniet veel populariteit in zijn land en kreeg in 2005 de 36ste plaats toebedeeld op de lijst van tweehonderd grootste Israëliërs. Voordat hij de politiek inging, heeft hij jarenlang op vrijdagavond een goed bekeken talkshow, Ulpan Shishi (Studio Vrijdag) geheten, op Kanaal 2 gehad. Ook schreef hij regelmatig onder de titel Waar is het geld? een populaire column in Yediot Ahronot.

Yesh Atid[bewerken]

Lapid richtte begin 2012 Yesh Atid ('Er is een Toekomst') op, een nieuwe partij in het centrum van de politiek die bij de parlementsverkiezingen van 2013 19 zetels behaalde, wat een tweede plaats in de 19e Knesset opleverde. Het maakte de partij aantrekkelijk als toekomstige coalitiepartner, hetgeen zijn beslag kreeg op 18 maart 2013 toen het kabinet-Netanyahu III met daarin opgenomen Yesh Atid zijn intrede maakte. Lapid kreeg in dit kabinet de post van minister van Financiën. Op 2 december 2014 werd hij door premier Benjamin Netanyahu ontslagen vanwege onenigheid over onder meer een voorgestelde verhoging van het defensiebudget en vooral ook over een wetsvoorstel dat het Joodse karakter van Israël benadrukt, kwesties waarin hij zich niet kon vinden.[1][2]

Persoonlijk[bewerken]

Lapid is de zoon van schrijfster Shulamit Lapid en wijlen Tommy Lapid, leider van de liberale partij Shinui en van 2003 tot 2004 minister van Justitie en vicepremier in het kabinet-Sharon II. Evenals zijn vader is ook Lapid jr. seculier maar in tegenstelling tot zijn vader toont hij geen afkeer van ultraorthodoxe joden, wel wil hij hun privileges beperken, hetgeen dan ook een van de speerpunten van Yesh Atid is geworden. Verder is hij een voorstander van de hervatting van de vredesbesprekingen met de Palestijnen en een verlaging van de oplopende alledaagse kosten. Als het om de nucleaire dreiging van Iran gaat, zit hij op één lijn met premier Benjamin Netanyahu en diens Likoed.

Lapid is getrouwd, heeft drie kinderen en beoefent de amateurbokssport.

Werken[bewerken]

  • The Double Head - thriller (1989)
  • Yoav's Shadow - kinderboek (1992)
  • One-Man Play - roman (1993)
  • Elbi – A Knight's Story - kinderboek (1998)
  • The Sixth Riddle - thriller (2001)
  • Standing in a Row - verzameling columns (2005)
  • The Second Woman - thriller (2006)
  • Sunset in Moscow - thriller (2007)
  • Memories After My Death - roman (2010)

Externe links[bewerken]