Meretz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meretz
Afbeelding gewenst
Personen
Partijleider Zehava Gal-On
Mandaten
Zetels in de Knesset
Algemene gegevens
Actief in Israël
Richting Links
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Israel
Huidig Meretz-leider Zehava Gal-On
Politiek in Israël

Emblem of Israel.svg


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Israël

Meretz (Hebreeuws: מרצ ,uitspraak: Meretz, Nederlands: Vitaliteit)[1] is een Israëlische politieke partij. Ze is sociaaldemocratisch, seculier en is voorstander van een Palestijnse Staat. Verder is ze links-zionistisch georiënteerd. Zehava Gal-On bekleedt sinds 2012 de functie van partijvoorzitter.

Meretz[bewerken]

Meretz ontstond in 1992 na het samengaan van drie kleinere partijen, Mapam (מפ"ם), Ratz (רצ) en Shinui (שינוי). In 1996 werd Meretz een eenheidspartij, maar in 1997 verliet Shinui Meretz en werd een zelfstandige partij.

Meretz is links zowel in economisch als politiek opzicht en is voorstander van een Palestijnse Staat op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Ook wil het alle nederzettingen op Palestijns gebied ontruimen, beperkte staatsbemoeienissen in de economie en inperking van religie in het openbare leven.

Meretz bestaat uit twee facties, de Veiligheids Zionisten onder leiding van Jossi Saried, Ran Cohen en Awshalom Vielan en de Radicalen onder leiding van Zehava Gal-On, Jossi Beilin (tot 2003) en Sjoelamit Aloni (overleden in 2014).

Yachad[bewerken]

In december 2003 fuseerde Meretz met de Shaharbeweging van Yossi Beilin tot Yachad. Yossi Beilin is één van de architecten van de Oslo-akkoorden en was jarenlang lid van de Arbeidspartij. In 2003 sloot hij zich aan bij Meretz, maar richtte korte tijd daarop Shabar op.

Voormalig Meretz-leider Chaim Oron

De naam Yachad (יח"ד) betekent letterlijk Gezamenlijk, maar het is ook de Hebreeuwse afkorting voor Democratisch Sociaal Israël. Aanvankelijk wilde men de nieuwe partij Yaad noemen, maar dat lijkt te sterk op het Russische Yad, hetgeen vergif betekent.

In maart 2004 werd Yossi Beilin tot voorzitter van Yachad gekozen. Halverwege 2005 werd de partijnaam in Meretz-Yachad gewijzigd omdat uit opiniepeilingen bleek dat Yachad als partijnaam niet werd herkend door de Israëliërs.

Beilin trok zich eind 2007 terug als voorzitter nadat bleek dat Chaim Oron in de peilingen bij de aankomende partijverkiezingen ruimschoots voorstond. Chaim Oron won inderdaad op 18 mei 2008 de partijverkiezingen en werd de nieuwe leider.

De Nieuwe Beweging (Hatenoe'a HaChadasha)[bewerken]

In de aanloop naar de nieuwe verkiezingen fuseerde Meretz op 22 december 2008 met Hatenoe'a HaChadasha ('De Nieuwe Beweging'), in de hoop meer zetels te bemachtigen. Tijdens de verkiezingen van februari 2009 verloor de partij echter veel van haar achterban en behaalde de partij onder leiding van Chaim Oron een historisch dieptepunt met slechts drie zetels. De nieuw aangegane fusie met Hatenua Hachadasha onder aanvoering van Nitzan Horowitz blijkt vooralsnog niet succesvol voor de partij.

Interne partijverkiezingen in 2012[bewerken]

Na de tegenvallende resultaten bij de verkiezingen van 2009 wensten een aantal leden van Meretz het vertrek van partijleider Chaim Oron, die inderdaad in 2011 zijn Knesset-zetel opgaf en later ook zijn functie als partijvoorzitter neerlegde. Bij de interne verkiezingen op 7 februari 2012 werd Zehava Gal-On gekozen als nieuwe partijleider.

Interne partijverkiezingen in 2015[bewerken]

Op 19 januari 2015 hield het duizend-leden-tellende centrale partijcomité van Meretz interne partijverkiezingen in Tel Aviv. Zehava Gal-On werd herkozen als voorzitter. Nitzan Horowitz besloot te stoppen als Knesset-lid. Hij was de enige in de 19e Knesset waarvan algemeen bekend was dat hij homoseksueel was.

Ideologie[bewerken]

Meretz is een linkse sociaaldemocratische partij en is lid van de Socialistische Internationale. Meretz is nauw verbonden met de Israëlische Vredesbeweging. De partij streeft strikte naleving van de Akkoorden van Genève na en wil vredesakkoorden tussen Israël en de Palestijnen. Verder streeft het naar een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, ontmanteling van de nederzettingen op Palestijns gebied en naleving van de mensenrechten na.[2].

Meretz is op economisch vlak voorstander van een sociaaldemocratische staat met een sterk sociaal vangnet. Het wil het onderwijs seculariseren en streeft gelijke rechten voor homoseksuelen en vrouwen na.

Verkiezingsresultaten[bewerken]

Wapen van IsraëlZetelverdeling periode 1992-heden
1992: 12
1996: 9
1999: 10
2003: 6
2006: 5
2009: 3
2013: 6
2015: 5

Meretz-Yachad-leden in de 17e Knesset (2006-2009):

 1. Yossi Beilin
 2. Ran Cohen
 3. Zehava Gal-On
 4. Chaim Oron
 5. Avshalom Vilan

De Nieuwe Beweging-Meretz-leden in de 18e Knesset (2009-2013):

 1. Ilan Gilon
 2. Nitzan Horowitz (Hatenoe'a HaChadasha)
 3. Chaim Oron

Meretz-leden in de 19e Knesset (2013-2015):

 1. Issawi Frej
 2. Zehava Gal-On
 3. Ilan Gilon
 4. Nitzan Horowitz
 5. Michal Rozin
 6. Tamar Zandberg

Meretz-leden in de 20e Knesset (vanaf 2015):

 1. Issawi Frej
 2. Zehava Gal-On (partijleider)
 3. Ilan Gilon
 4. Michal Rozin
 5. Tamar Zandberg

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]