Regering van Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Politiek in Israël


Politiek van IsraëlPresident (lijst)
Yitzhak Herzog

Premier (lijst)
Benjamin Netanyahu


Knesset (lijst)

Voorzitter
Amir Ohana


Regering
Kabinet–Netanyahu VI

Ministers
Buitenlandse Zaken (lijst)
Eli Cohen

Binnenlandse Zaken (lijst)
Aryeh Deri

Defensie (lijst)
Yoav Galant

Financiën (lijst)
Bezalel Smotrich

Justitie (lijst)
Yariv Levin

Economie (lijst)
Nir Barkat


Politieke partijen


Verkiezingen
Parlement
20222026
President
20212028


Bestuurlijke indeling
Gemeenteraad
Lokale raad
Regionale raad


Wet op de Terugkeer


Arabisch-Israëlisch conflict

Portaal
Portaalicoon Politiek & Israël Portaalicoon

De Regering van Israël komt tot stand nadat de winnaar van de Israëlische parlementsverkiezingen het voortouw heeft genomen om een nieuwe regering te vormen samen met partijen die nodig zijn om aan een meerderheid in het parlement, de Knesset, te komen. Daarvoor zijn 61 van de 120 te vergeven zetels nodig. Het was voor het eerst in de Israëlische parlementaire geschiedenis dat de grootste partij van de Israëlische parlementsverkiezingen van 10 januari 2009 niet meteen werd gevraagd een regering te vormen[1]. Op 17 mei 2020 kwam er een nieuwe regering na de langste politieke impasse in de geschiedenis van Israël. Na de val van het vierde kabinet-Netanyahu in december 2018 waren er drie verkiezingen nodig[2].

Aan het hoofd staat de regeringsleider, de premier. Er zijn tussen 1948 en 2022 veertien premiers geweest die samen 37 regeringen hebben geleid (de huidige - 37ste - regering is op 29 december 2022 geïnstalleerd).

Veiligheidskabinet[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen elke Israëlische regering bestaat er een veiligheidskabinet dat bij elkaar komt om het buitenlands- en defensiebeleid uit te stippelen. Hierbij moet worden gedacht aan het afstemmen van diplomatieke onderhandelingen en aan het nemen van snelle beslissingen bij crises, vooral als er oorlog(sdreiging) in het geding is.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]