Gezamenlijke Lijst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gezamenlijke Lijst

القائمة المشتركة (Al-Qaima al-Mosjtaraka)
הרשימה המשותפת (HaResjima haMesjutefet)

Gezamenlijke Lijst
Personen
Partijleider Ayman Odeh
Mandaten
Zetels 15 (2020)
Geschiedenis
Opgericht 23 januari 2015
Algemene gegevens
Actief in Israël
Hoofdkantoor Nazareth
Richting Extreemlinks tot Centrum-rechts
Ideologie Tweestatenoplossing
Website moshtrka.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Israël
Politiek in Israël

Emblem of Israel.svg


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Israël

De Gezamenlijke Lijst (Arabisch: القائمة المشتركة Al-Qaima al-Mosjtaraka, Hebreeuws: הרשימה המשותפת HaResjima haMesjutefet) is een Israëlische politieke lijstverbinding, bestaande uit de vier grootste partijen die de Arabische Israëlische belangen behartigen, opgericht in 2015 in verband met een verhoging van de kiesdrempel. De alliantie haalt behalve een grote percentage van de Arabische stemmen (in 2015 geschat op 82%[1]) een groeiend aantal stemmen van linkse Joodse stemmers. In eind 2018 viel de lijstverbinding uit elkaar, waardoor het in de verkiezingen van april 2019 niet meedeed. In september 2019 deed de alliantie weer mee, en in 2020 behaalde het een recordaantal zetels, namelijk vijftien.

Deelnemende partijen[bewerken | brontekst bewerken]

De vier partijen die deel vormen van de Gezamenlijke Lijst zijn:

De partijen verschillen in richting van extreemlinks (Hadasj) tot centrum-rechts (Ta'al), en werken grotendeels uit noodzaak samen.[4] Ze hebben samen een wens voor de tweestatenoplossing en het behartigen van Arabische Israëlische interesses gemeen. In de huidige Knesset heeft Hadasj vijf zetels, Ra'am vier, en Balad en Ta'al ieder drie.

De kiessymbool van de alliantie is ודעם/و ض ع م, de enigste kiessymbool in Israël met vier tekens.

Aanleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het opzetten van een gezamenlijke lijst was het gevolg van het verhogen van de kiesdrempel van 2 naar 3,25 procent begin 2014, waardoor deze partijen mogelijkerwijs niet meer in de nieuwe Knesset vertegenwoordigd zouden raken. Op 23 januari 2015 werd daarom deze gezamenlijke lijst opgericht. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman van Yisrael Beiteinu had hierop aangedrongen omdat hij de Arabische partijen als een vijfde colonne beschouwt.[5] Stonden de partijen in eerste instantie wat gereserveerd tegen een samen optrekken, druk vanuit de Arabisch-Israëlische bevolking gaf de doorslag om toch hiertoe over te gaan. Als Gezamenlijke Lijst hoopte ze een bijdrage te kunnen leveren in het voorkomen van nog een kabinet Netanyahu door de Zionistische Unie van dienst te kunnen zijn een nieuwe regering te vormen, maar door een tegenvallende uitslag voor laatstgenoemde ging dit niet door.

Alhoewel de Gezamenlijke Lijst voor de verkiezingen geen overeenkomst heeft gesloten, wil zij wel samenwerken met centrumlinkse Joodse oppositiepartijen in geval er sprake is van samenvallende punten. Om haar achterban beter te kunnen bedienen, had ze na afloop van de verkiezingen van 2015 de twee zetels van de commissie van buitenlandse zaken en defensie waar ze als derde partij in de Knesset recht op had voor die van financiën ingeruild.

In januari 2019 scheidde Ta'al zich af, waarna de alliantie zich ophief. In de verkiezing van april 2019 deden daarom twee Arabische lijsten mee: Hadash-Ta'al en Ra'am-Balad, die in totaal tien zetels behaalde. Om de Arabische vertegenwoordiging te verhogen verenigde de lijsten zich weer voor de verkiezingen van september 2019 en in 2020, waarbij het in 2020 een recordaantal zetels behaalde.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]