Levi Eshkol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Levi Eshkol
לוי אשכול
Portrait of prime minister Levy Eshkol. August 1963. D699-070.jpg
3e Minister-president van Israël
21 juni 1963 - 26 februari 1969
Voorganger David Ben-Gurion
Opvolger Golda Meïr
Partij Mapai
Geboorte 25 oktober 1895
Orativ, Oekraïne
Overlijden 26 februari 1969
Jeruzalem
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Israël

Levi Eshkol[1] (Hebreeuws: לֵוִי אֶשְׁכּוֹל; Arabisch: ليفي أشكول), geboren als Levi Shkolnik (Hebreeuws: לֵוִי שׁקוֹלנִיק) (Orativ (nabij Kiev), 25 oktober 1895Jeruzalem, 26 februari 1969) was een Israëlisch politicus. Hij was de derde premier van Israël.

Eshkol werd geboren in 1895 in Orativ, een klein dorpje nabij Kiev, in Rusland (tegenwoordig in Oekraïne). Zijn moeder neigde naar het Chassidisme, zijn vader naar het 'Litouwse' jodendom. Ten gevolge daarvan werd hij zeer traditioneel opgevoed. In 1914 vertrok Eshkol naar het toenmalige Palestina (toen Ottomaans gebied). Hij ging al snel dienen bij het Joodse Legioen.

Eshkol werd in 1951 voor het eerst gekozen in de Knesset, voor de Mapai-partij. In 1963 werd hij premier, als opvolger van David Ben-Gurion. Gedurende zijn premierschap verbeterde hij de betrekkingen met het buitenland, onder meer door in 1965 diplomatieke betrekkingen aan te knopen met West-Duitsland. Ook bracht hij culturele betrekkingen met de Sovjet-Unie tot stand, waardoor een aantal Russische joden naar Israël konden emigreren. In juni 1967 speelde hij een hoofdrol gedurende de Zesdaagse Oorlog; gedurende de crisis formeerde hij een regering van nationale eenheid, waarin de portefeuille defensie bij Moshe Dayan terechtkwam. Gedurende vredestijd was zijn grootste triomf het verwezenlijken van het Nationaal Water Transportsysteem.

Eshkol diende tot aan zijn dood als premier. Hij stierf in 1969 ten gevolge van een hartaanval en werd begraven op de Herzlberg.[2]

Externe link[bewerken]