Hatnuah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hatnuah
התנועה
Hatnuah logo.svg
Functiehouders
Partijleider Tzipi Livni
Geschiedenis
Opgericht 2012
Algemene gegevens
Actief in Israël
Richting Centrumlinks
Website http://www.hatnua.org.il/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Israël
Partijleider Tzipi Livni

Hatnuah of Hatnua (Hebreeuws: התנועה, uitspraak: Ha-Tnoe’a, Nederlands: De Beweging) is een Israëlische politieke partij, opgericht door Tzipi Livni. De officiële Engelse naam is Hatnuah chaired by Tzipi Livni. Een belangrijk thema van de partij bij de oprichting was het bevorderen van het vredesproces. Andere belangrijk thema's waren de verschillen tussen arm en rijk te verkleinen en milieubescherming. Hatnuah is een seculiere zionistische progressief-liberale partij die in het midden van de Israëlische politiek opereert.

Hatnuah ontstond uit de overname van de restanten van Hetz, waaronder diens banksaldo van 1,8 miljoen sjekel. De nieuwe partij werd op 27 november 2012 gepresenteerd door Tzipi Livni, die tot maart 2012 partijleider van Kadima was. In december 2012 stapten zeven knessetleden van Kadima (Yoel Hasson, Robert Tiviaev, Majalli Whbee, Orit Zuaretz, Rachel Adato, Shlomo Molla en Meir Sheetrit) en twee voormalige partijleiders van de Arbeidspartij (Avoda), Amir Peretz en Amram Mitzna over naar deze nieuwe partij.

Verkozen leden in de 19e Knesset[bewerken]

De partij behaalde bij de Israëlische parlementsverkiezingen van januari 2013 zes zetels. De volgende kandidaten zijn in de 19e Knesset verkozen:

Standpunten[bewerken]

Vredesplatform[bewerken]

Tzipi Livni stelde op 15 januari 2013 een drie-stappenplan voor om de onderhandelingen met de Palestijnen te hervatten. De eerste stap zou een volledige overeenstemming met de Verenigde Staten zijn, waarbij de Verenigde Staten de afspraken die met de regeing-Bush gemaakt waren zouden bevestigen. De veiligheid van Israël zou moeten worden gewaarborgd. Er zou een verklaring komen om een eind te maken aan het conflict, resulterend in twee staten. De toekomstige grenzen zouden vastgesteld moeten worden. De belangrijkste nederzettingen zouden binnen de grenzen van Israël moeten blijven. De Palestijnen zouden moeten afzien van terugkeer naar Israël.
De tweede stap zou bestaan uit het verkrijgen van steun van de Europese Unie voor het plan.
De derde stap zou bestaan uit directe onderhandelingen met de Palestijnen, resulterend in een gedemilitariseerde Palestijnse staat, als de veiligheidseisen van Israël geregeld zouden zijn. Er zou niet met Hamas (uitspraak Chamas) onderhandeld worden, zolang Hamas Israël niet erkent en terreur niet afkeurt.[1]

Nivellering[bewerken]

Op sociaal-economisch gebied wil Hatnuah de verschillen in inkomen in Israël kleiner maken.

Deelname aan coalitie Netanyahu III[bewerken]

Op 19 februari 2013 maakten Benjamin Netanyahu en Tzipi Livni bekend dat Hatnua als eerste partij toetreedt tot de nieuwe coalitie van Likoed-Jisrael Beeténoe. Tzipi Livni zou volgens de overeenkomst de nieuwe Israëlische minister van Justitie worden en ze zou daarnaast een mandaat hebben om het vredesproces met de Palestijnse Autoriteit nieuw leven in te blazen.[2] Ook zou Hatnua een minister van milieu leveren. Dat werd Amir Peretz.[3]

Op zondag 9 november 2014 diende Amir Peretz zijn ontslag in als minister van Milieu bij Tzipi Livni, omdat hij niet voor de begrotingsplannen van de regering wou stemmen. Tzipi Livni vroeg aan Netanyahu om de ministerspost open te laten voor Hatnuah.[4]

Op 2 december 2014 ontsloeg Netanyahu zijn coalitiegenoten Yair Lapid van Yesh Atid en Tzipi Livni van Hatnua en kondigde hij nieuwe parlementsverkiezingen aan. Netayahu vond dat binnen de regering oppositie gevoerd werd en beschuldigde Yair Lapid en Tzipi Livni ervan een 'putsch' (Dit betekent meestal "staatsgreep", maar waarschijnlijk bedoelde hij dat ze de leiding van de minister-president wouden overnemen.) tegen hem te plannen, een beschuldiging die Tzipi Livni van de hand wees.[5]

Gezamenlijke lijst met de Israëlische Arbeidspartij[bewerken]

Hatnua en de Israëlische Arbeidspartij doen met een gezamenlijke lijst - de Zionistische Unie - mee aan de verkiezingen van 17 maart 2015. Hatnua krijgt de plaatsen 2, 8, 16, 21, 24 en 25 op de lijst. Ook is overeengekomen dat als ze de verkiezingen winnen, Yitzhak Herzog de eerste twee jaar premier zal zijn en daarna door Tzipi Livni opgevolgd wordt.

Elazar Stern vond de samenwerking met de Arbeidspartij een ruk naar links en zei op 20 december 2014 dat hij Hatnua zou verlaten. Hij overwoog om naar Yisrael Beytenu over te stappen. Op 22 december 2014 deelde David Tzur mee met de politiek te stoppen, maar hij vond de samenwerking met de Arbeidspartij wel goed.[6] Op 24 december 2014 deelde Amram Mitzna mee dat hij uit de politiek stapt. Hij wenste Hatnua veel geluk en was blij met de samenwerking tussen Hatnua en de Arbeidspartij.[7] Op 25 december 2014 deelde Meir Sheetrit aan Tzipi Livni mee dat hij ook Hatnua zou verlaten, waardoor er maar twee Knesset-leden van Hatnuah overbleven op de gezamenlijke lijst: Tzipi Livni en Amir Peretz.[8] De Zionistische Unie behaalde op 17 maart 2014 bij de nationale parlementsverkiezingen 24 zetels, waarvan vijf zetels door politici van Hatnuah ingevuld worden: Tzipi Livni, Amir Peretz, Yoel Hasson, Ksenia Svetlova en Eyal Ben-Reuven.

Referenties[bewerken]

  1. (en) BICOM, 16-2-2013: "Livni outlines Hatnuah foreign policy platform"
  2. (en) The Guardian, 19-2-2013: "Tzipi Livni appointed Israeli justice minister"
  3. (en) After smoke clears tough challenges for old-new PM The Times of Israel, 13 maart 2013
  4. Minister announces resignation over budget, The Times of Israel, 9 november 2014
  5. (en) Netanyahu, Lapid and Livni to blame for new elections, the Times of Israel, 2 december 2014
  6. (en) MK David Tzur Resigns from Tzipi Livni's Hatnua, Arutz 7, 23 december 2014.
  7. (en) Hatnua Party Falling Apart: Amram mitzna resigns from politics, Arutz 7, 24 december 2014
  8. bron: (en) IBA news, 25 december 2014.