Naar inhoud springen

Kijk & Luistermuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kijk & Luistermuseum
Kijk & Luistermuseum
Locatie Bennekom
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 41′ OL
Type Openbaar
Thema Mechanische muziekinstrumenten
Veluwse streekhistorie
Opgericht 1975
Lid van Museumvereniging, Erfgoed Gelderland
Detailkaart
Kijk & Luistermuseum (Gelderland)
Kijk & Luistermuseum
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Kijk & Luistermuseum is een museum in het Gelderse dorp Bennekom. Het museum heeft twee hoofdcollecties: het doet dienst als museum voor mechanische muziekinstrumenten en voor de presentatie van de Veluwse streekhistorie.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De basis van de collectie mechanische instrumenten werd vanaf 1950 gelegd door ir. Ferrand Moltzer, die tevens voorzitter was van de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Om die reden werden zijn verzameling en de historische collectie van de vereniging samen tentoongesteld. Na Moltzers dood werden beide collecties tentoongesteld in het huidige museum.

Anno 2020, vijftig jaar na de oprichting, bestaat de collectie uit 11.000 voorwerpen, waaronder ruim 230 muziekinstrumenten en bijna 7.000 textielobjecten. De historische collectie omvat circa 9.000 objecten en toont de Veluwse streekhistorie met gebruiksvoorwerpen, gereedschap, streekeigen boeren- en burgerkleding en lijfgoed; de meeste objecten dateren van rond 1900.

De muziekinstrumenten worden tijdens rondleidingen gedemonstreerd en de werking ervan wordt toegelicht. De meeste muziekinstrumenten worden opgewonden met een veerwerk of met de hand bewogen. Elektrisch aangedreven instrumenten zijn er nauwelijks. Wel speeldozen, zingende vogels, bewegende en muziek makende figuren, zoals een goochelaar en een banjospeler.[1]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kijk & Luistermuseum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.