Kijkduin en Ockenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kijkduin)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kijkduin en Ockenburgh
Wijk van Den Haag
Kijkduin
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Loosduinen
Oppervlakte 119 ha  
Inwoners (2014) 1.438 (1.208 inw/km²)
Foto's
Boulevard van Kijkduin
Boulevard van Kijkduin
Kopie van een voormalige lichtbaak
Kopie van een voormalige lichtbaak
Kijkduin
Wijk van Den Haag
Kijkduin dorpswapen.svg
Kijkduin
Kerngegevens
Gemeente Den Haag

Kijkduin en Ockenburg is een wijk in Den Haag. De wijk bestaat uit de buurten Kijkduin en Ockenburg. De wijk grenst aan de wijken Kraayenstein, Vogelwijk, Bohemen en Meer en Bos, Waldeck en Loosduinen.

Kijkduin ligt in de duinen en aan het strand. Er is een boulevard met winkels en eveneens een uitkijktoren. Kijkduin is de kleinste van de twee Haagse badplaatsen.

Geschiedenis[bewerken]

Aan het eind van de 19e eeuw werden op het een flink eind buiten Den Haag gelegen Kijkduin enkele hotels gebouwd. Kijkduin was omstreeks 1900 niet veel kleiner dan de badplaats Scheveningen. De groei die Scheveningen daarna meemaakte, heeft in Kijkduin echter niet plaatsgevonden.

De eerste nieuwe woonhuizen in Kijkduin werden in 1923 opgeleverd door Bouwbureau Joh. D. Van der Houwen. De architecten Bijvoet en Duiker waren de ontwerpers. De verkoopbrochure "Villa-Dorp Kijkduin" geeft een volle beschrijving van het begin van het dorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ten gevolge van de aanleg van de Atlantikwall ongeveer de helft van de bebouwing van Kijkduin gesloopt, waaronder een groot deel van het villapark 'Meer en Bosch'. Het natuurgebied en de bebouwing ten noorden van de Monsterseweg liepen schade op bij ongelukken met het lanceren van V-wapens vanaf het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Bloemendaal.

Na de Tweede Wereldoorlog resteerde slechts een aantal strandtenten en een Indisch restaurant. In de loop van de jaren zestig en zeventig is de bebouwing van Kijkduin volgens een aangepast plan van Van der Sluys (1962) tot stand gekomen. De trage ontwikkeling van Kijkduin werd mede veroorzaakt door de gevolgen van de stormvloed van 1953. De versterking van de kust met puinduinen is pas in 1968 voltooid. In dat jaar werd de Machiel Vrijenhoeklaan doorgetrokken tot aan de camping en werden aan weerszijden grote parkeerterreinen aangelegd.

Heden[bewerken]

De recreatieve functie van Kijkduin neemt sterk toe. De kern van Kijkduin bestaat uit een boulevard met winkels aan de stadszijde en horeca aan de strandzijde. Deze boulevard ligt op de top van het duin. Direct daarachter ligt het Deltaplein en de verbrede Kijkduinsestraat met flats in drie tot zeven lagen. Ten oosten van deze straat is een belangrijk deel van het villapark Meer en Bosch behouden. De opzet van geschakelde middenstandswoningen in een duinachtig landschap met lage open erfscheidingen ging door verdichting en de behoefte aan gecultiveerde privé-tuinen met hagen en schuttingen voor een deel verloren.

De als middenstandswoningen gebouwde huizen werden bovendien voor het merendeel verbouwd tot luxe landhuisjes. Ten westen van de Kijkduinsestraat zijn van het villapark Meer en Bosch slechts enkele huizen aan de Westkapellelaan behouden. Deze werden opgenomen in een nieuwe stedenbouwkundige structuur met een rechthoekige verkaveling en dicht op elkaar gebouwde bungalows.

In 2004 is een van de uitkijktorens, oorspronkelijk een lichtbaken, per helikopter naar Hoek van Holland overgevlogen. De gemeente Den Haag had geen geld voor het noodzakelijke onderhoud ervan.

In Kijkduin is de campus van de International School of The Hague gevestigd, een school die valt onder Stichting Het Rijnlands Lyceum.

Heraldiek[bewerken]

Kijkduin heeft een officieus wapen van onduidelijke oorsprong. Het wapen van Kijkduin is sprekend: er zijn drie duinen op te zien, waar de kop van de Haagse ooievaar overheen kijkt.

Afbeeldingen[bewerken]