Kikuyu (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kikuyuvrouw in traditionele klederdracht

Kikuyu of Gikuyu is een grotendeels nomadische bevolkingsgroep in Afrika. Het is de grootste etnische groep in Kenia: meer dan 4,5 miljoen Kenianen (ongeveer 20% van de totale bevolking van het land) behoren ertoe. De Kikuyu wonen voornamelijk in de vruchtbare centrale hooglanden van het land, soms informeel Kikuyuland genoemd. Dit gebied maakt deel uit van de Grote Slenk.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de exacte oorsprong onzeker is, geloven veel etnologen dat de Kikuyu rond het jaar 1500 naar het noorden en westen van Kenia trokken en zich daar vestigden. Het waren oorspronkelijk jager-verzamelaars maar zij hielden ook vee, waarmee ze in de loop van de seizoenen naar verschillende delen van het land migreerden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Kikuyu hadden een goede band met de Masai, een naburig volk, waarmee ze veel handelden. Het kolonialisme verstoorde deze goede relatie echter. Vanaf 1880 vestigden de Britten zich aan de kust van het continent en bouwden een spoorweg van de kust naar het Victoriameer, midden door Kikuyuland. Zij confisqueerden het land van de Kikuyu, waardoor dezen moesten verhuizen naar andere, minder vruchtbare gebieden.

De Kikuyu waren de meest actieve etnische groep tijdens de strijd om de Keniaanse onafhankelijkheid. Reeds in de jaren 1920 organiseerden ze verzet tegen de koloniale macht. Ook in de Mau Mau-opstand (1952-1960) speelden ze een belangrijke rol.

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

De Kikuyu spreken Gikuyu, een Bantoetaal.

Godsdienst[bewerken | brontekst bewerken]

De Kikuyugodsdienst is monotheïstisch: er is één god genaamd Ngai, dezelfde god die vereerd wordt door de Masai en Kamba. Er zijn echter ook veel Kikuyu's die Christen zijn.

Bekende Kikuyu[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Kikuyu people van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.