Kilpeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kilpeck
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Kilpeck
Kilpeck
Situering
Regio West Midlands
District Herefordshire
Coördinaten 51° 58' NB, 2° 49' WL
Algemeen
Inwoners 200
Overig
Postcode(s) HR2
Netnummer(s) 01981
Grid code SO444304
Post town HEREFORD
Foto's
Kerk van Kilpeck
Kerk van Kilpeck
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Kilpeck is een dorp in het bestuurlijke gebied Herefordshire. De plaats telt slechts 200 inwoners maar bekend om zijn oude kerkgebouw in de Anglo-Normandische (romaanse) stijl. In het Welsh heet het plaatsje Llanddewi Cil Peddeg. Tot 1100 behoorde Kilpeck tot Wales en tot 1131 viel het nog onder het bisdom Llandaff (Wales).

De kerk van Kilpeck is gewijd aan St. Mary en St. David en dateert van rond 1134. Wat het kerkgebouw bijzonder maakt zijn de Romaanse sculpturen op het deurportaal, de kraagstenen, het westelijke raam en de koorboog. Zij vertonen invloeden uit Angelsaksisch Engeland, Ierland, Scandinavië, Frankrijk en Spanje. Daarnaast maken de sculpturen onderdeel uit van de lokale Herefordshire School, waarvan Kilpeck een van de best bewaarde exemplaren is. Andere werken zijn onder andere te vinden in Shobdon, Leominster, Stretten Sugwas, Brinsop, Eardisley en Castle Frome. In totaal zijn ruim 20 kerkgebouwen gedecoreerd met sculpturen in de stijl van de Herefordshire School.

Een ander belangrijk gebouw in Kilpeck was het kasteel dat zich direct ten westen van de kerk bevond. Inmiddels is er niet meer dan een ruïne over. Vermoedelijk was Hugh fitzWilliam, ook wel Hugh de Kilpeck genoemd, verantwoordelijk voor de bouw van het kasteel en de kerk.

Literatuur[bewerken]

  • Thurlby, Malcolm, The Herefordshire School of Sculpture, 1999
  • Bailey, The Parish Church of St. Mary & St. David at Kilpeck, 2000
  • Zarnecki, George, Later English Romanesque Sculpture, 1140-1210, 1953
  • Timmermans, Lucinda, 'Een bonte stoet rond de kerk: een iconografische verkenning van de kraagstenen te Kilpeck', in: Simulacrum, 2013

Externe link[bewerken]