Klaipėda (district)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Klaipėdos apskritis
District van Litouwen Vlag van Litouwen
LTU Klaipėdos apskritis flag.svg
(Details)
LTU Klaipėdos apskritis COA.svg
Locatie van Klaipėdos apskritis
Locatie in Litouwen
Algemeen
Oppervlakte 5425 km²
Inwoners 380.625
-Oppervlakte aandeel 8,31%
Hoofdplaats Klaipėda
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Klaipėda (Litouws: Klaipėdos apskritis) is een van de tien districten van Litouwen en ligt in het westen van het land aan de Oostzee. Het is het enige district met een kustlijn en is de populairste vakantiebestemming van Litouwen. De hoofdstad van het district is de kustplaats Klaipėda.

Koerse Haf en Schoorwal[bewerken]

Het district is bekend om de aanwezigheid van het Koerse Haf (Litouws: Kuršių marios, Russisch: Koersjkij Zaliv). Dit is het grootste en oostelijkste van de drie grote haffen aan de Oostzeekust. Door het haf loopt de grens tussen Litouwen en Rusland (exclave Kaliningrad). Het dankt zijn naam aan Koerland, de oude Baltische kustprovincie die hier begint.

Ten westen van de Koerse Haf ligt de Koerse Schoorwal (Litouws: Kuršių Nerija, Russisch: Koersjkaja kosa). Dit is een landtong van ruim negentig kilometer lengte die de Oostzee scheidt van het haf. De zuidelijke helft van de schoorwal ligt in de Russische exclave Kaliningrad, de noordelijke helft ligt in Litouwen in het district Klaipėda. De landtong is feitelijk een schiereiland. De Litouwse zijde is niet verbonden met het vasteland van Litouwen: een veerpont verbindt het dorpje Smiltynė op de landtong met de havenstad Klaipėda.

De plaats Nida is met 1500 permanente inwoners de grootste nederzetting in het Litouwse deel en is een bekende vakantiebestemming in het land. De schrijver Thomas Mann had hier een huis, dat tegenwoordig een museum is. Bestuurlijk vormen op één na alle Litouwse plaatsjes op de landtong sinds 1961 de gemeente Neringa (totaal 2600 inwoners). Smiltynė behoort tot Klaipėda. Aan de Russische kant is Rybatsji met 1.000 inwoners het grootste van een drietal nederzettingen.

Gemeenten[bewerken]

Gemeente Inwoners Hoofdplaats
Klaipėda (stadsgemeente) 193.200 Klaipėda
Klaipėda (districtsgemeente) 46.200 Klaipėda
Kretinga 45.700 Kretinga
Neringa 2.400 Nida
Palanga (stadsgemeente) 17.700 Palanga
Skuodas 25.600 Skuodas
Šilutė 55.400 Šilutė

Zie ook[bewerken]