Nida (Litouwen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige rivier, zie Nida (rivier).
Nida
Dorp in Litouwen Vlag van Litouwen
Symbols of Neringa (Nida).svg
Nida (Litouwen)
Nida (Litouwen)
Situering
District Klaipėda
Gemeente Neringa
Coördinaten 55° 18′ NB, 21° 0′ OL
Algemeen
Inwoners 1650
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten
Nida, vakantiehuisje Thomas Mann

Nida (Duits: Nidden, Russisch: Нида) is een dorp in Litouwen, gelegen op de Koerse Schoorwal en onderdeel van de gemeente Neringa, gelegen in het district Klaipėda.

Het is teruggevonden in documenten van de Teutoonse ridders in 1429 en 1497. Oorspronkelijk lag het twee kilometer ten zuiden van de huidige positie, maar door zanddriften en kusterosies is het plaatsje verschoven. Nida hoorde tot 1920 bij Pruisen en deelde daarna het lot van het Memelland: Frans protectoraat tot 1923, Litouws tussen 1923 en 1939 en onderdeel van de Duitse provincie Oost-Pruisen tussen 1939 en 1944. Daarna werd de plaats weer Litouws.

Nobelprijswinnaar Thomas Mann woonde hier in de zomers van 1930-1932. Zijn zomerhuisje bestaat nog steeds; er is een klein museum ingericht over zijn werk en leven.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Nida, samen met de drie andere dorpjes van de gemeente Neringa een exclusieve vakantiebestemming voor de top van de Communistische Partij en de industriële elite.

Tegenwoordig heeft Nida 1650 inwoners en behoort tot de bestuurlijke gemeente Neringa. Het plaatsje is een populaire vakantiebestemming, jaarlijks komen er 50.000 toeristen, met name uit Litouwen en Duitsland.

Sinds 2000 wordt er jaarlijks een jazz festival georganiseerd. Men kan in de omgeving de hoogste zandduinen van Europa vinden. In oude Duitse films, toen reizen naar Afrika nog zeer kostbaar en tijdrovend was, heeft deze locatie dan ook regelmatig als 'woestijn' gefungeerd. De neo-gotische kerk uit 1880 is tevens een bezoekje waard.

Klein cafeetje in het centrum van het dorp Nida.

Externe links[bewerken]