Klazien Rotstein-van den Brink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klazien Rotstein-van den Brink
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Klaasje Rotstein-van den Brink
Bijnaam Klazien uut Zalk
Geboren 13 maart 1919
Zalk
Overleden 5 juni 1997
Zwolle
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep kruidenvrouw
Bekend van Passage
Portaal  Portaalicoon   Esoterie

Klaasje (Klazien) Rotstein-van den Brink, beter bekend als Klazien uut Zalk, in het Nedersaksisch Klèùsien uut Zalk (Zalk, 13 maart 1919Zwolle, 5 juni 1997) was een Nederlandse kruidenvrouw uit het genoemde dorp Zalk.

Bekendheid[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Brink werd bekend door haar televisieoptredens in het NCRV-programma Passage, waarin zij natuurmiddeltjes propageerde voor veel kleine kwalen. Zij werd in korte tijd bekend in Nederland als "Klazien uut Zalk", mede door haar opmerkelijke uitspraken en spreuken. Veel media, waaronder Rik Felderhof en zijn cameraploeg, waren regelmatig te gast bij haar en haar eveneens bekende kat Simon Peres.

Klazien schreef een aantal boeken die bestsellers werden. Zo stond ze ooit met drie boekjes in de Libris Top 10.[1] Ze schreef zowel in het Nederlands als in het Nedersaksisch dialect uit Zalk. Tevens is er een speciale Klazien-geurlijn op de markt gebracht.

Klazien werd in 1991 door Wim de Bie enkele malen geparodieerd met het typetje Berendien uut Wisp in het satirische VPRO-programma Keek op de week.

In 1996 verscheen de single Jas aan, jas uit, een duet van André van Duin en Klazien.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Brink is na de Tweede Wereldoorlog getrouwd met Sam Rotstein. Hij was als Joods onderduiker bij de familie Van den Brink in huis gekomen.

Klazien overleed in juni 1997 op 78-jarige leeftijd aan de ziekte van Kahler. Daarna is de aandacht snel vervaagd. Op eigen verzoek werd er op haar graf geen grafsteen geplaatst, waarmee ze wilde voorkomen dat de begraafplaats in Zalk na haar dood een soort bedevaartsoord zou worden. Na het overlijden van haar echtgenoot in juni 2007 is er wel een grafsteen geplaatst. In 2009 werd in Zalk een straatje naar Klazien vernoemd, het 'Klaasje van den Brinkerf'.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Cees Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, beschreef haar in zijn proefschrift als een 'ouderwets kwakzalverstype'.[2] Renckens heeft om deze reden bezwaar gemaakt tegen de vernoeming van een straat naar Van den Brink.[3]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • "Zalk. Kleusien vertelt: paarden spreken in de kerstnacht", in: Verhalen van stad en streek: Sagen en legenden in Nederland - W. de Blécourt, R.A. Koman [et al.]. Bert Bakker, 2010, pp. 196-197. ISBN 9035132025
  • Papegaai vloog over de IJssel. - Kader Abdolah. Prometheus, 2014. ISBN 9789044629675. Klazien komt als personage voor in deze roman, die zich grotendeels in Zalk afspeelt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]