Naar inhoud springen

Libris (boekhandel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Libris is een samenwerking van zelfstandige ondernemers van boekhandels. Libris is opgericht in 1982 als antwoord op het ontstaan van ketens als AKO en Bruna.

Libris is onderdeel van Intres. Intres is in de markten sport, mode, media en wonen een van de grootste non-food retailbedrijven van Nederland. De aangesloten ondernemers vertegenwoordigen ruim 2 miljard euro consumentenomzet. Bekende formules binnen Intres zijn naast Libris, Intersport, Livera en Morgana.

Binnen de boekenbranche is Libris, met een marktaandeel van 18%, marktleider binnen de sector van het Algemene boek. De aangesloten boekhandels hebben een "eigen" unieke uitstraling in plaats van een gemeenschappelijke uitstraling zoals bij een Bruna. Naast de fysieke boekhandels zijn de boekhandels ook te vinden op internet, waar de klanten boeken kunnen bestellen zowel voor thuisbezorgen als ophalen in de gewenste boekhandel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van hetzelfde apparaat waar ook een organisatie als bol.com zich van bedient, namelijk het Centraal Boekhuis. Bij Libris zijn ruim 100 boekhandels aangesloten met een gezamenlijke omzet van 125 miljoen euro in het Algemene boek.

Libris is sponsor van de Libris Literatuur Prijs.

[bewerken | brontekst bewerken]