Klembord (computer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het klembord (Engels: clipboard) is een functie in het besturingssysteem van een computer, die een deel van het computergeheugen reserveert voor kortetermijnopslag. Het klembord maakt het mogelijk om informatie tijdelijk op te slaan en later weer op te vragen. Met behulp van deze functie is het mogelijk informatie uit te wisselen tussen verschillende computerprogramma's. Op die manier kan je, als je bijvoorbeeld een document aan het typen bent, stukken informatie vanuit de browser kopiëren en de informatie van de website in het document invoegen.
Veelgebruikte handige functies zoals het knippen en plakken of het maken van een schermafdruk onder Windows, Mac OS, Linux maken dus gebruik van het klembord.

Er zit een aantal nadelen aan het klembord. Als eerste kan er slechts één item per keer opgeslagen worden. Elke keer als iets nieuws wordt toegevoegd wordt het oude verwijderd. Ook blijven de gegevens van het klembord niet bewaard tussen verschillende sessies, en is het op sommige computers niet mogelijk om de informatie die op het klembord opgeslagen staat gemakkelijk te bekijken. Onder Linux is dit wel mogelijk, en ook kunnen meerdere gegevens bewaard blijven. De software is standaard aanwezig in de grafische desktop KDE en Gnome.

Alle bovenstaande nadelen van Windows kunnen gemakkelijk opgelost worden door een programma te installeren dat het klembord beheert. Op het internet zijn tal van dergelijke (gratis) programma's te vinden die een en ander vergemakkelijken.