Kleurmenging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Additief op een zwart scherm:

 rood

 groen

 blauw

worden vermengd tot

 geel

 magenta

 cyaan

 wit

Subtractief op een wit scherm:

 magenta

 geel

 cyaan

worden vermengd tot

 rood

 blauw

 groen

 zwart

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen additieve kleurmenging en subtractieve kleurmenging.

Additieve kleurmenging wordt gebruikt bij kleurentelevisie en als drie projectoren elk een eigen kleur op een scherm projecteren. Hierbij worden de kleuren rood, groen en blauw gebruikt. Staan alle kleuren uit, dan is het scherm zwart. Additieve kleurmenging ontstaat als lichtbronnen met verschillende kleuren gemengd worden. Hiervan wordt onder andere gebruikgemaakt bij beeldschermen.

Subtractieve kleurmenging wordt gebruikt als verf of inkt wordt gemengd. Hierbij worden de kleuren cyaan, magenta en geel gebruikt. Zonder verf is het beeld wit. Subtractieve kleurmenging ontstaat door de selectieve absorptie van bepaalde golflengten van wit licht door transparante oppervlakken. Hiervan wordt onder andere gebruikgemaakt bij het afdrukken van afbeeldingen. De drie basiskleuren worden door de schilder blauw, rood en geel genoemd, maar volgens de wetenschap zijn die namen niet juist en iedere bezitter van een computerprinter weet dat cyaan, magenta en geel de gebruikelijke benamingen zijn. Door de drie kleuren te mengen ontstaat in principe zwart, maar meestal wordt er nog apart zwarte inkt gebruikt, omdat dat goedkoper is en een fraaier resultaat geeft.

Ten slotte kan er sprake zijn van partitieve kleurmenging wanneer verschillende kleuren vlak naast elkaar of vlak na elkaar worden waargenomen.


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Kleurmenging of met Kleurmenging in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Kleurmenging inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Kleurmenging en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.