Klimaatmodel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de theorie van klimaatmodellen. Voor concrete klimaatprognosemodellen zie het artikel Algemeen circulatiemodel.
Schema voor een klimaatmodel

Een klimaatmodel is een model dat klimatologische veranderingen in kaart brengt. Een klimaatmodel wordt gebruikt om vast te stellen welk klimaat er in een bepaalde periode was en om te voorspellen hoe het klimaat zich in de toekomst ontwikkelt. Een klimaatmodel is gebaseerd op een verscheidenheid aan relevante empirische gegevens en natuurkundige wetten. Hedendaagse klimaatmodellen bevatten de vijf onderdelen van het klimaatsysteem: de hydrosfeer, lithosfeer, atmosfeer, biosfeer en cryosfeer.

De moeilijkheidsgraad van een klimaatmodel kan variëren. De simpelste variant beschouwt de Aarde zonder atmosfeer die in stralingsbalans is. Dit kan worden uitgebreid in verticale richting door een atmosfeer toe te voegen. Een gekoppeld algemeen circulatiemodel beschrijft het totaal van veranderingen in massa, energie en straling in de hydrosfeer, lithosfeer, atmosfeer en cryosfeer. Een algemeen circulatiemodel wordt vaak gekoppeld aan een apart model dat de dynamica van de biosfeer beschrijft.