Kljoetsjevskaja Sopka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kljoetsjevskaja Sopka
Kljoetsjevskaja Sopka
Hoogte 4750 m
Coördinaten 56° 4′ NB, 160° 38′ OL
Ligging Kamtsjatka, Rusland
Prominentie 4649[1]
Eerste beklimming Daniel Gauss en 2 anderen
Eenvoudigste route rotsgesteente/sneeuw
Type actieve stratovulkaan
Laatste uitbarsting 2013
Kljoetsjevskaja Sopka (kraj Kamtsjatka)
Kljoetsjevskaja Sopka
(en) Global Volcanism Program, Smithsonian Institution
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Kljoetsjevskaja Sopka (Russisch: Ключевская сопка) of Kljoetsjevskoj (Ключевской) is een actieve stratovulkaan en met een hoogte van 4750 meter tevens de hoogste berg van het Russische schiereiland Kamtsjatka. De steile symmetrische kegel van de vulkaan bevindt zich op ongeveer 60 kilometer van de Beringzee. De vulkaan vormt onderdeel van de Kljoetsjevskaja-vulkanengroep en van het natuurlijke UNESCO-werelderfgoed Vulkanen van Kamtsjatka. De vulkaan Bezymjanny ("naamloos") ligt nabij de vulkaan.

De eigenlijk constant rokende krater wordt aan de voet geflankeerd door 70 kraters, adventiefkraters en lavakoepels. De lavastromen zijn vooral samengesteld uit basalt en gedeeltelijk uit andesiet en bestaan bovenin vooral uit bulkmateriaal. Aan de top bevinden zich sneeuwvelden en gletsjers.

Uitbarstingen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste geregistreerde uitbarsting dateert van 1697 en sindsdien is de vulkaan, net als veel van zijn buurvulkanen, vrijwel continu actief. In de laatste 270 jaar vonden meer dan 50 zware uitbarstingen plaats, onder andere in 1729, 1739, 1790, 1796, 1829, 1853/54 en 1896. Er bevinden zich ook actieve fumarolen en solfataren. Ook in de krater vinden zware explosies plaats, waarbij vaak materiaal en as wordt uitgeworpen.

Beklimmingen[bewerken | brontekst bewerken]

De vulkaan werd voor het eerst beklommen in 1788 door Daniel Gauss en twee andere leden van een expeditie onder leiding van Joseph Billings. De volgende geregistreerde bestijging vond plaats in 1931 en kende een dramatische afloop doordat een aantal leden werden gedood doordat ze lava over zich heen kregen bij de afdaling. Deze gevaren, die tot op heden aanwezig zijn, hebben ervoor gezorgd dat sindsdien weinig pogingen meer zijn ondernomen.

Dertig kilometer ten noorden van de kegel, aan de voet van de vulkaan, bevindt zich het dorp Kljoetsji, waar zich een vulkanologisch onderzoeksstation bevindt.

Religieuze betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Kljoetsjevskaja Sopka wordt beschouwd als heilig door sommige inheemse volkeren op Kamtsjatka, die de berg zien als de plek waar de wereld werd geschapen. Hoewel andere vulkanen in de buurt ook als heilig worden gezien, wordt de Kljoetsjevskaja Sopka daardoor als meest heilig beschouwd. In de legenden die erover worden verteld, wordt gezegd dat de god Volkov, tijdens het scheppen van de wereld, deze hier vasthield, waardoor deze onvoltooid en ongesloten blijft, hetgeen valt te zien aan de vulkanische activiteit.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Klyuchevskaya Sopka.