Klokkenhof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 27 dec 2019 om 20:08. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, spelling, replaced: bovenop het → boven op het, AmsterdamAmsterdam (hoofdbetekenis) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Klokkenhof
Klokkenhof met rechtsboven de klokken (mei 2016)
Locatie
Locatie Amsterdam, Surinameplein 53-59
Adres Surinameplein 53-59, 1058GN AmsterdamBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 51′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie hotel, woningen
Bouw gereed 1962
Bouwinfo
Architect Cornelis Wegener Sleeswijk
Sijtse Johannes Sophius Wichers
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Klokkenhof is een flatgebouw in Amsterdam-West.

Kunstwerk in noordgevel (mei 2016)

Het is gelegen op de zuidoosthoek van het Surinameplein en de Haarlemmermeerstraat. Het vormt sinds de oplevering een blikvanger op het plein. De omgeving kent voornamelijk woonhuizen in 3 a 4 lagen met daarop een zadeldak. Klokkenhof telt veertien etages en is circa 45 meter hoog. Het gebouw dient vanaf de oplevering tot hotel-restaurant (Belfort Hotel, een belfort of hallentoren is een middeleeuwse wachttoren met een stormklok) op de begane grond en eerste verdieping. Daarboven zijn 144 flats gesitueerd voor alleenstaande werkende vrouwen. Bij oplevering was er in de aanbouw een filiaal gevestigd van de Amsterdamse bibliotheken.[1] De plannen voor het gebouw zouden uit 1959 dateren, oplevering vond plaats in 1962. De keus voor een hotel alhier was logisch vanwege de Cornelis Lelylaan, die in de toekomst zou gaan dienen als grote toevoerroute (Stadsroute 106) naar de binnenstad. Voor de deur van het flatgebouw ligt dan ook de brede stadsbrug brug 386 over de Westlandgracht. Het ontwerp is afkomstig van de architecten Cornelis Wegener Sleeswijk en Sijtse Johannes Sophius Wichers. Het hotelgedeelte werd in mei 1962 geopend.[2]

De naam Klokkenhof dankt zij aan de beiaard, dat geplaatst is aan de bovenzijde van de noorder zijgevel. Dat speelde automatisch haar muziek af op de 28 klokken, gegoten door Eijsbouts in Asten. In diezelfde noordgevel is een metershoog kunstwerk van een (vooralsnog) onbekend kunstenaar geïntegreerd. Jarenlang was er boven op het gebouw een lichtreclame van Ennia en later Aegon te zien.