Klooster Emmaüs te Stein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afbeelding van het Klooster 'Emmaus' door Pieter Dirksz Crabeth uit 1520 (Links bij de rode pijl het klooster, linksboven Haastrecht, midden de Haastrechtse brug over de Hollandse IJssel en rechts Gouda)
N.b. het zuiden ligt boven en het noorden onder

Het Klooster Emmaüs te Stein was een door de tertiarissen van de derde orde van Sint Franciscus gesticht klooster in de nabij Gouda gelegen heerlijkheid Stein.

Geschiedenis[bewerken]

Het klooster in Stein werd in 1419 gesticht door de tertiarissen, omdat het huis dat zij aan de Spieringstraat in Gouda bewoonden te klein was geworden. Zij verkregen toestemming van Jan de bastaard van Blois om een klooster te bouwen in het land van Stein aan de Steinsedijk in de voormalige heerlijkheid Stein: "soo gaf hy ons oorlof en consent te woonen in zijn Heerlijckheydt van Steyn, om te fonderen en op te rechten een clooster van geestelijcke persoonen ter eere en love Godts, en om der zeylen salicheyt, .."[1] Ook de bisschop van Utrecht en de pastoor van Haastrecht verleenden toestemming.[2]. Het klooster werd in 1549 geheel door brand verwoest. Omdat herbouw te duur werd bevonden namen de kloosterlingen in 1551 hun intrek in het toenmalige Brigittenklooster - het latere Regulienklooster - aan de Raam te Gouda. Onder leiding van hun net benoemde prior, Wouter Jacobsz. Maes, vond de verhuisoperatie plaats en werd het nieuwe onderkomen opgeknapt en uitgebreid. Op de plek waar vroeger het klooster in Stein stond bevindt zich de kaasboerderij 't Klooster in de gemeente Krimpenerwaard.

Stein maakte deel uit van het generaal kapittel van Sion, een samenwerkingsverband van kloosters.[3]

Erasmus en Emmaüs[bewerken]

Desiderius Erasmus woonde tussen 1488 en 1493 in dit vlak bij Gouda gelegen klooster Emmaüs. Hij was niet bijzonder positief over zijn verblijf in het klooster: "De plaats was zoo stinkend en ongezond, dat er qualijk koeyen, ik laat staan zoo een teer menschje als ik ben konden aarden.[4]