Knalgas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toepassing van knalgas (kalklicht)

Knalgas is een explosief mengsel van waterstofgas (H2) en zuurstofgas (O2) in de volumeverhouding 2:1. Als knalgas aangestoken wordt, gaat het een reactie aan waarbij water (H2O) ontstaat. De verbranding van knalgas is sterk exotherm: er ontstaat veel energie: 286 kilojoule per mol waterstof. De verbrandingsreactie verloopt dan ook explosief.

Bereiding[bewerken | brontekst bewerken]

In een laboratorium is knalgas gemakkelijk te maken door elektrolyse. Daarbij wordt elektrische stroom door water gevoerd en ontstaan waterstofgas en zuurstofgas in de 2:1-verhouding. Gewoonlijk plaatst men daarvoor twee elektroden in water, dat iets aangezuurd is om de elektrische geleidbaarheid te vergroten. Het opborrelende knalgas is op te vangen in een ondersteboven gehouden reageerbuisje.

Explosiegevaar[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat knalgas een optimale mengverhouding heeft van de reactieve componenten reageert het zeer explosief. Zelfs een broodzakje met knalgas veroorzaakt al een explosie die te vergelijken is met die van een donderslag (vuurwerk). Het kan dus gevaarlijke wonden en verbrandingen veroorzaken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]