Koelschip (scheepstype)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BoH (overleg | bijdragen) op 26 apr 2020 om 11:17. (Categorie:Vrachtschip (scheepstype) verwijderd; Categorie:Vrachtschip toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Discovery Bay van Seatrade
Ruim van een koelschip

Een koelschip, ook wel reefer genoemd, vervoert lading in laadruimen waarin de temperatuur kunstmatig laag wordt gehouden. De temperatuur kan zelfs ver onder nul gehouden worden om bijvoorbeeld vlees of vis diepgevroren te vervoeren. Koelschepen kunnen worden verdeeld in koelschepen en vriesschepen. Vriesgoed wordt vervoerd op -20 °C, gekoelde producten tussen 0 °C en + 13.3 °C afhankelijk van het product. Gewoonlijk kunnen beide soorten schepen zowel koelen als vriezen. Het verschil zit in de afmetingen en snelheid. Schepen die worden gebruikt voor gekoeld vervoer zijn groter (> 100 meter) en sneller (> 20 knopen). Deze hogere snelheid is nodig om het bederf van de gekoelde lading (meestal fruit) zo veel mogelijk te beperken en deze schepen worden daarom ook wel fruitjagers genoemd. Vriesschepen zijn veelal kleiner en langzamer. Koelschepen zijn meestal wit om de warmte van de zon te reflecteren.

Koelschepen vervoeren meestal levensmiddelen zoals fruit, vlees en vis. Veel koelschepen zijn ontworpen voor de bananenvaart vanuit Latijns-Amerika of West-Afrika. Bij een maximumsnelheid van rond de 20 zeemijl per uur is het nog juist mogelijk de bananen binnen veertien dagen naar West-Europa te vervoeren en ze daar 'nog groen' te lossen. Bij een lagere snelheid zou het percentage gele bananen (oninteressant voor de markt) bij lossing te hoog worden.

Zie de categorie Reefer ships van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.