Koenraad I van Glogau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koenraad I van Glogau
1230 -1273/1274
Hertog van Silezië-Glogau
Periode 1249/1251-1273/1274
Voorganger Hendrik II
Opvolger Hendrik III
Vader Hendrik II van Silezië
Moeder Anna van Bohemen
Dynastie Piasten

Koenraad I van Glogau (1230 - 6 augustus 1273 of 1274) was een zoon van de heilige koning Hendrik II van Polen en Anna van Bohemen. Hij is een kind wanneer zijn vader sneuvelt in de slag bij Legnica in 1241 en wordt door zijn oudere broers voorbestemd voor een geestelijke loopbaan. Hij wordt voor studie naar Parijs gestuurd. Wanneer hij verneemt dat zijn broer Boleslaw en Hendrik de gebieden van zijn vader onder elkaar verdelen, eist hij zijn deel op.

Ze komen tot een akkoord waarbij Koenraad onder de bescherming van zijn broer Boleslaw, de macht moet delen. Om zich te ontdoen van zijn jonge broer, tracht Boleslaw op alle mogelijke manieren Koenraad te bewegen toe te treden tot de geestelijke stand. Koenraad weigert dat en een gewapende strijd wordt onvermijdelijk. Koenraad krijgt steun van groothertog Przemysl I van Polen en trouwt met diens zuster Salomea, dochter van Wladislaus Odonic. Hij vindt een andere bondgenoot in zijn broer Hendrik III.

Dankzij de hulp van zijn bondgenoten en de opstand van de adel van Głogów tegen Boleslaw, moest Boleslaw in 1251 Glogau afstaan aan zijn jongere broer.

In 1260 zoekt Koenraad toenadering tot Bohemen en zijn koning Ottokar II. Op binnenlands vlak, steunt hij vooral de personen die hem hielpen bij de machtsstrijd. Hij moedigt de Duitse kolonisten aan om zich in zijn hertogdom te vestigen. In 1253 geeft hij de rechten op Maagdenburg aan de stad Glogau. In tegenstelling met zijn broers voert hij een beleid van verstandhouding met de kerk en steunt vooral bisschop Thomas van Breslau. Bij diens dood in 1281 herziet hij zijn beleid en herroept alle voordien toegestane privileges.

Koenraad II was gehuwd met:

  • Salomea van Groot-Polen, dochter van Wladislaus Odonic,
  • Sophia, uit het geslacht der Wettins.

Zijn kinderen waren: