Koffietafel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een koffietafel is een eenvoudige broodmaaltijd met koffiekoeken en/of eenvoudig belegde sandwiches (bijvoorbeeld enkel kaas en ham). Als drank serveert men koffie en thee.

Door de eenvoud is een koffietafel geschikt voor een groot aantal personen, bijvoorbeeld na afloop van een begrafenis. In Limburg en Noord-Brabant is het gebruikelijk dat na een begrafenis een koffietafel wordt gehouden, waarbij soep vooraf wordt geserveerd en erna onder het genot van enkele drankjes vaak nog lang wordt nagepraat. Maar ook voor andere gelegenheden biedt men een koffietafel aan. Bijvoorbeeld als men thuis gasten ontvangt, de gastvrouw of -heer wil dan niet te lang in de keuken vertoeven en kan langer bij het bezoek aanwezig zijn. Of op een congres, waarbij deelnemers een lichte maaltijd kunnen appreciëren. Ook na een eerste communie wordt regelmatig een koffietafel gehouden.

Indien een koffietafel uitgebreid wordt met nog andere etenswaren en in buffetvorm wordt aangeboden, dan spreekt men soms van een Brabantse koffietafel. Dit begrip is afkomstig uit Noord-Brabant en zou een overvloedige maaltijd zijn die men opdiende aan de buren als men een varken had geslacht.[1]

Noten[bewerken]

  1. De echte Brabantse Koffietafel, Smulweb, in het Internet Archive