Koliekpijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Koliekpijn is hevige pijn die ontstaat ten gevolge van een verkramping. Deze pijn is sterk aanwezig op de voorgrond en kan niet genegeerd worden. Het is pijn waarvan men ook 's nachts wakker wordt. Koliekpijn is een slecht te lokaliseren pijn die gepaard gaat met bewegingsdrang en gepaard kan gaan met misselijkheid en braken.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De kramp treedt op in holle organen, zoals de darmen, de galwegen of de urinewegen.

Symptomen[bewerken | brontekst bewerken]

Een symptoom van koliek is hevige krampachtige pijn met een weerkerend karakter. Soms gepaard gaand met braken of diarree, afhankelijk van de oorsprong van de verkramping.

Bij zuigelingen kan het met geweld huilen gedurende ten minste 3 uur per dag, ten minste 3 dagen per week, en gedurende ten minste 3 weken, duiden op darmkolieken. De symptomen van kolieken kunnen bij een klein percentage van de kinderen een ernstige onderliggende aandoening verbergen [1].

Koliek bij dieren is te zien wanneer het dier met opgetrokken buik en gekromde rug staat.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

De behandeling is afhankelijk van het onderliggende lijden. Nierstenen worden soms conservatief en soms door middel van vergruizing behandeld.

Verstopping van de galgang (ductus choledochus) door een galsteen wordt meestal opgelost door verwijdering van de steen tijdens een endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP).

Bij kleine galstenen die voor het grootste deel uit cholesterol bestaan, kan een arts ursodeoxycholzuur voorschrijven. Dit helpt volgens de KNMP bij ongeveer de helft van de mensen om de galstenen op te lossen.[1| Een Cochrane Systematic review van 2019 onderzocht of probiotica darmkolieken bij zuigelingen kunnen voorkomen en of ze veilig zijn voor zuigelingen. De lage kostprijs en de gemakkelijke beschikbaarheid maken deze supplementen tot mogelijke preventieve oplossingen. De review bestudeerde hiervoor de incidentie, de nevenwerkingen en de huiltijd. Er was echter een grote onverklaarbare variatie in de resultaten waardoor de wetenschappelijke waardering erg klein bleef. Omdat 1 studie geen effect liet zien en twee studies wel, kunnen geen uitspraken worden gedaan of probiotica de huiltijd vermindert. We moeten dus concluderen dat probiotica waarschijnlijk geen effect hebben op het voorkomen van darmkolieken bij zuigelingen. Ze leiden evenmin tot nevenwerkingen. We kunnen geen uitspraken doen over het effect op huiltijd.[1].

Darmkrampen kunnen wijzen op een mechanisch probleem: ileus, het stoppen van de darmpassage door verschillende oorzaken.[2]