Koliekpijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Koliekpijn is hevige pijn die ontstaat ten gevolge van een verkramping. Deze pijn is sterk aanwezig op de voorgrond en kan niet genegeerd worden. Het is pijn waarvan men ook 's nachts wakker wordt. Koliekpijn is een slecht te lokaliseren pijn die gepaard gaat met bewegingsdrang en gepaard kan gaan met misselijkheid en braken.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De kramp treedt op in holle organen, zoals de darmen, de galwegen of de urinewegen.

Symptomen[bewerken | brontekst bewerken]

Een symptoom van koliek is hevige krampachtige pijn met een weerkerend karakter. Soms gepaard gaand met braken of diarree, afhankelijk van de oorsprong van de verkramping.

Koliek bij dieren is te zien wanneer het dier met opgetrokken buik en gekromde rug staat.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

De behandeling is afhankelijk van het onderliggende lijden. Nierstenen worden soms conservatief en soms door middel van vergruizing behandeld.

Verstopping van de galgang (ductus choledochus) door een galsteen wordt meestal opgelost door verwijdering van de steen tijdens een endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP).

Bij kleine galstenen die voor het grootste deel uit cholesterol bestaan, kan een arts ursodeoxycholzuur voorschrijven. Dit helpt volgens de KNMP bij ongeveer de helft van de mensen om de galstenen op te lossen.[1|

Darmkrampen kunnen wijzen op een mechanisch probleem: ileus, het stoppen van de darmpassage door verschillende oorzaken.

1. https://www.apotheek.nl/medicijnen/ursodeoxycholzuur#belangrijk-om-te-weten-over-ursodeoxycholzuur Geraadpleegd op 15 augustus 2020.