Koningsdagconcert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koninginnedagconcert)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Koningsdagconcert, voorheen Koninginnedagconcert is een speciaal concert in Nederland dat tot 2013 ter gelegenheid van Koningsdag wordt gegeven in het koninklijk werkpaleis(Paleis Noordeinde). De traditie is ingezet in 1985 toen prins Claus voorzitter van het Jaar van de Muziek was. Het idee werd toen geboren om elk jaar in de balzaal van paleis Noordeinde een concert te organiseren. Het concert is toegankelijk voor een zeer select gezelschap, maar wordt wel altijd uitgezonden door de NOS, zodat ook niet-genodigden het concert kunnen volgen. De Koning stelt zelf de gastenlijst samen. Vanaf 2014 zal dit concert, nu Koningsdagconcert geheten echter niet meer plaatsvinden in paleis Noordeinde, maar in de provincie waar Koningsdag gevierd zal worden, oftewel het concert zal steeds op een andere locatie plaatsvinden en op Koningsdag worden uitgezonden. Sinds 2015 vindt het concert daarbij ook nog plaats in de stad die op Koningsdag door Koning Willem Alexander wordt bezocht.

Meestal wordt klassieke muziek ten gehore gebracht. In 2001 kreeg echter Joop Stokkermans de opdracht een programma met lichtere muziek samen te stellen, dat door Jasperina de Jong, Liesbeth List, Boudewijn de Groot en Herman van Veen werd uitgevoerd.

Ook het Residentieorkest geeft jaarlijks een koningsdagconcert. Veel andere optredens die op of rond koningsdag plaatsvinden, krijgen dan ook de naam koningsdagconcert mee, of het nu gaat om een optreden van de plaatselijke harmonie of een orgelrecital in de Grote kerk van Zwolle.