Naar inhoud springen

Konings (automerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Konings 600, ook Konings 4 HK, is een in 1898 in de plaats Swalmen nabij Roermond door Peter Konings samen met zijn vader Michael ontwikkelde vierpersoons auto bedoeld voor de serieproductie.

De Konings was het derde Nederlandse automerk, na de Simplex-auto en de door de firma Trompenburg te Amsterdam ontwikkelde Spyker. Aan de verdere ontwikkeling van de Konings 600 heeft de Amsterdamse constructeur Ferdinant Anderheggen vanaf 1902 een belangrijke bijdrage geleverd. De serieproduktie is na het zevende geproduceerde exemplaar rond 1904 gestaakt vanwege de in dat jaar ontstane malaise in de autobranche. In Frankrijk en België gingen verschillende automobielfabrikanten failliet en er ontstond zware concurrentie vanuit Amerika.

In 1936 is door Peter Konings een constructief bijzondere vrachtwagen ontwikkeld, waarbij twee wagens zijdelings aan elkaar waren gekoppeld. Er kon op die manier met één of twee motoren worden gereden, afhankelijk van de zwaarte van de vracht en het benodigde vermogen. De vrachtauto is op de auto RAI van 1933 geïntroduceerd.

Het bedrijf van Konings dat naderhand in Nederland bekend werd door de ronde riooldeksels met het opschrift "Konings Swalmen" bestaat nog steeds en is in 2005 onderdeel geworden van de VDL Groep, waarvan VDL NedCar als producent van de Mini deel uitmaakt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]