Naar inhoud springen

Citeria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Presentatie van de Citeria op het circuit van Zandvoort, 17 november 1958. Naast de Citeria een Ford uit 1900, in het midden de ontwerper Van Beckum.

Citeria was een Nederlands automerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 november 1958 werd op het Nederlandse circuit Zandvoort de Citeria voorgesteld. Het was een kunststof auto met een tweecilinder BMW-motorfietsmotor, waarmee de Citeria zo'n 135 km/uur kon halen.

De auto was een poging om geld dat verloren was gegaan met het Belcar-project weer terug te verdienen. De auto was te duur om populair te worden en de fabrikant kon zijn schulden niet betalen, waarna deze met vervalste cheques probeerde te betalen. Hij kreeg twee en een half jaar gevangenisstraf en het Citeria avontuur was geëindigd voor het zelfs maar begonnen was.

De auto had voor de winter een harde polyester kap. De ruimte was echter veel te klein en bovendien waren de remmen totaal niet geschikt voor de hoge snelheid die de auto kon halen. Eind jaren 90 is de auto geheel gerestaureerd en uitgevoerd met een betere kwaliteit remmen.

De enige wagen die daadwerkelijk gemaakt werd, bestaat anno 2019 nog steeds en bevindt zich in een private autocollectie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Citeria vehicles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.