Stirling Moss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moss op de Nürburgring 1961

Sir Stirling Moss (Londen, 17 september 1929) is een voormalige autocoureur uit Groot-Brittannië. Zijn actieve racecarrière duurde van 1948 tot 1962. Alhoewel Moss meedeed in verschillende klassen, heeft hij zijn grootste successen gevierd in de Formule 1. Tussen 1955 en 1958 eindigde Moss viermaal op rij op de tweede plaats in het wereldkampioenschap. Moss wordt daarom ook wel de beste autocoureur genoemd die nooit wereldkampioen werd in de Formule 1.

Moss begon zijn carrière in de Formule 500 (een voorloper van de Formule 3). In 1950 won hij de RAC Tourist Trophy in een Jaguar XK120. Hij won in 1955 de Mille Miglia met een Mercedes-Benz 300 SLR Spider. Het zou tot 1955 duren eer Moss zijn eerste Formule 1 winst op zijn naam kon schrijven. Hij won de Britse Grand Prix die dat jaar op Aintree werd verreden in een Mercedes-Benz W196 Monoposto. Twee jaar later werd ook weer de thuis-Grand Prix gewonnen. Ditmaal in een Britse auto: de Vanwall van ontwerper Tony Vandervell. Moss had een voorliefde voor Britse racewagens.

Bekendheid[bewerken]

Britse motoragenten hadden vroeger de gewoonte om aan zojuist gesnapte snelheidsovertreders de volgende vraag te stellen: "Wie denk je wel dat je bent? Stirling Moss?" Volgens Moss werd hij zelf ook een keer aangehouden door een agent en had hij behoorlijk wat moeite om uit te leggen dat hij dat inderdaad was.

Vernoemingen[bewerken]

De nieuwe SLR McLaren (2009) zal onder de naam van de legendarische Britse piloot in een oplage van 75 stuks verkocht worden waarvan het prijskaartje 1,01 miljoen dollar per stuk inclusief BPM bedraagt in Nederland. De SLR McLaren Stirling Moss zal alleen worden verdeeld onder de trouwe bezitters van een 'gewone' SLR McLaren.