Mike Hawthorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mike Hawthorn in zijn Ferrari in 1958.

John Michael 'Mike' Hawthorn (Mexborough, Yorkshire, Verenigd Koninkrijk, 10 april 1929 - bij Guildford, 22 januari 1959) was een Britse autocoureur.

Overzicht[bewerken]

In 1955 werd Hawthorn voor Jaguar de omstreden winnaar van de 24 uur van Le Mans. Hawthorn reed verder tien Formule 1 Grand Prix voor Scuderia Ferrari. Hij verzamelde 42 punten en werd eenmaal wereldkampioen. Hij behaalde één GP-zege (Frankrijk), werd tweede in België, Groot-Brittannië, Portugal, Italië en Marokko, derde in Argentinië en vijfde in Nederland. Hij trok zich daarna uit de racerij terug.

Hawthorn overleed in 1959 na een ongeluk op de openbare weg (slipte op nat wegdek) met zijn Jaguar 3.4 (Mk1) op de Guildford Bypass vlak bij Farnham, waar hij toen woonde. Hij werd 29 jaar oud.

Wereldkampioen[bewerken]

Mike Hawthorn werd in 1958 op een bijzondere manier wereldkampioen. Tijdens een race in Oporto, Portugal, werd hij eerst gediskwalificeerd, omdat hij tegen de rijrichting in gereden zou hebben. Stirling Moss bestreed de visie van de wedstrijdleiding, waardoor Hawthorn zijn behaalde punten terugkreeg en met één (!) punt voorsprong op Stirling Moss later dat jaar wereldkampioen werd.