Jenson Button

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jenson Button
Jenson Button in 2012
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Geboren 19 januari 1980
Frome
Formule 1-carrière
Jaren actief 2000-2017
Wagennummer 22
Teams Williams
Benetton
Renault
BAR
Honda
Brawn GP
McLaren
Races 309 (306 starts)
Kampioenschappen 1 (2009)
Overwinningen 15
Podiums 50
Punten 1235
Polepositions 8
Snelste rondes 8
Eerste race Australië 2000
Eerste overwinning Hongarije 2006
Laatste overwinning Brazilië 2012
Laatste race Monaco 2017
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Jenson Alexander Lyons Button OBE, (Frome, 19 januari 1980) is een voormalig Brits Formule 1-coureur en de wereldkampioen van 2009. Hij verruilde in 2010 team Brawn GP voor dat van McLaren. Op 6 augustus 2006 behaalde hij zijn eerste Formule 1-overwinning op de Hungaroring in Hongarije tijdens zijn 113e race. Hij won zijn volgende race in 2009, toen hij zes van de eerste zeven races van het seizoen won en daarmee de basis legde voor het latere kampioenschap.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Jenson Button is geboren in Frome, Somerset en behaalde zijn diploma aan het Frome community college. Hij is de zoon van Simone Lyons en voormalig rallycross coureur John Button.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Karten[bewerken | brontekst bewerken]

Button begon op zevenjarige leeftijd met karten nadat zijn vader zijn eerste kart voor hem had gekocht. Hij maakte een zeer succesvolle start door alle 34 van de races van het British Cadet Kart Championship en het kampioenschap te winnen.

Verder succes volgde waaronder drie overwinningen in het British Open Kart Championship. In 1997 werd hij de jongste winnaar ooit van het European Super A Championship en won hij eveneens de Ayrton Senna Memorial Cup.

Formule Ford[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18-jarige leeftijd deed hij mee aan het Britse Formule Ford kampioenschap met Haywood Racing en won de titel met negen overwinningen.

Aan het einde van 1998 won hij de jaarlijkse McLaren Autosport BRDC Young Driver Award. Zijn prijs bestond onder andere uit een test in een Formule 1 auto van McLaren welke hij aan het eind van het daaropvolgende seizoen uitvoerde.

Formule 3[bewerken | brontekst bewerken]

Button maakte in 1999 zijn debuut in de Formule 3 met het Promatecme team. Hij won drie races; Thruxton, Pembrey en Silverstone en eindigde het seizoen als beste rookie.

Hij werd derde in het kampioenschap, achter Marc Hynes en Luciano Burti en finishte vijfde in de Marlboro Masters.

Formule 1[bewerken | brontekst bewerken]

2000: Williams[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van 1999 reed Button zijn test voor McLaren op Silverstone en testte hij eveneens voor het team Prost. Er kwam een plek beschikbaar bij Williams F1 nadat Alessandro Zanardi was vertrokken. Teambaas Frank Williams zorgde voor een shoot-out tussen Button en Formule 3000 coureur Bruno Junqueira, Button won.

Hij finishte achtste in het coureurs-kampioenschap van 2000. Tijdens de Grand Prix op Spa-Francorchamps kwalificeerde hij als derde en finishte als 4e. Hij maakte echter een aantal beginnersfouten tijdens het seizoen, waaronder crashen tijdens een safetycar-periode op Monza. Hij werd in de eindstand verslagen door zijn meer ervaren teamgenoot Ralf Schumacher.

2001: Benetton[bewerken | brontekst bewerken]

Button in de Benetton van 2001

In 2001 reed Button voor Benetton, dat net was gekocht door Renault, terwijl hij nog onder contract stond bij Williams. Hij beleefde een zeer slecht seizoen, enerzijds dankzij zijn slechte prestaties, anderzijds dankzij de onontwikkelde auto. Het hoogtepunt van het seizoen was een vijfde plaats tijdens de Grand Prix van Duitsland. Hij eindigde het seizoen op een teleurstellende zeventiende plaats in het kampioenschap.

2002: Renault[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 werd Benetton hernoemd tot Renault F1. Hoewel de ervaren Jarno Trulli hem in de kwalificatie regelmatig de baas was slaagde hij er soms in hem in de race te verslaan. Hij miste met klein verschil de derde plaats tijdens de Grand Prix van Maleisië omdat hij in de laatste ronde werd ingehaald door Michael Schumacher. In Brazilië werd hij eveneens vierde en hij eindigde zevende in het kampioenschap.

2003-2005: BAR[bewerken | brontekst bewerken]

2003[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat hij was vervangen bij Renault sloot hij een contract bij BAR-Honda als teamgenoot van voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve. Terwijl het seizoen vorderde streefde hij de Canadees voorbij in de kwalificatie en had hij meer geluk tijdens de races. Zijn beste resultaat was de vierde plek tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. Hij crashte echter zwaar tijdens de zaterdag van de Grand Prix van Monaco waardoor hij de race en de daaropvolgende testsessie moest missen. Aan het einde van het seizoen ging het weer beter en leidde hij voor het eerst een race tijdens de Grand Prix van Indianapolis totdat hij door Michael Schumacher werd gepasseerd in bocht 1 en daarna zijn Honda-motor opblies. Hij finishte negende in het kampioenschap met zeventien punten.

2004[bewerken | brontekst bewerken]
Button in de BAR van 2004

In 2004 maakten Button en BAR-Honda grote sprongen vooruit en werd het team tweede in het constructeurs kampioenschap. Button stond voor het eerst op het podium met een derde plek tijdens de Grand Prix van Maleisië. Hij mocht dat seizoen nog negenmaal de gang naar het podium maken.

Buttons eerste poleposition werd tijdens de Grand Prix van San Marino behaald waarin hij uiteindelijk tweede werd. Hij eindigde het seizoen als derde, achter de twee dominante Ferrari's. Hij haalde een totaal van 85 punten.

2005[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks zijn succes met BAR onthulde Button op 5 augustus 2004 dat hij voor twee jaar had getekend bij het team van Frank Williams. Dit zorgde voor een controversieel dispuut tussen de twee teams. De baas van BAR, David Richards, vocht het vertrek van zijn coureur met succes aan bij de FIA en Button reed 2005 voor BAR.

Hij kende een slechte start van het seizoen en werd gediskwalificeerd tijdens de Grand Prix van San Marino. In Montreal behaalde hij zijn tweede poleposition van zijn carrière. Hij crashte echter tijdens de race terwijl hij op de derde positie lag. Hoewel het naar het einde van het seizoen iets beter ging behaalde hij niet de successen die hij in 2004 had gekend.

Aan het einde van 2005 kwamen er opnieuw contractuele problemen toen Button niet meer naar Williams wilde overstappen ondanks het feit dat hij voor 2006 voor hen had getekend. Nadat BMW zicht had teruggetrokken als motorleverancier voor Williams was hij van mening dat hun kansen waren afgenomen. Op 21 september 2005 bevestigde BAR dat Button in 2006 voor hen zou rijden. Williams was uitgekocht voor een bedrag van 30 miljoen dollar. Hij zou in 2006 gezelschap krijgen van ex-Ferrari coureur Rubens Barrichello.

2006-2008: Honda[bewerken | brontekst bewerken]

2006[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het begin van het seizoen van 2006 nam Honda het team volledig over en ging verder onder de naam Honda F1.

Het seizoen van 2006 kende hoogte- en dieptepunten. Hij reed een zeer slechte race in Engeland maar won zijn eerste Grand Prix in Hongarije.

Tijdens de 113e Grand Prix van zijn carrière slaagde hij erin om zijn eerste overwinning binnen te slepen. Hij startte vanaf de veertiende positie vanwege het wisselen van een motor. Er viel veel regen tijdens de race en in de chaos wist hij zich in de tiende ronde naar de vierde positie te knokken. Toen Kimi Räikkönen, Fernando Alonso uitvielen reed hij door en won hij met veertig seconden voorsprong op Pedro de la Rosa.

2007[bewerken | brontekst bewerken]

De teamsamenstelling bleef ongewijzigd in 2007. Button miste de wintertests vanwege twee haarscheurtjes in zijn ribben opgelopen tijdens een kart-incident. Het seizoen verliep desastreus en de auto was niet in staat om bij de top in de buurt te komen. Tegen het einde van het seizoen waren er enkele oplevingen, vooral tijdens regensituaties.

2008[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 bleef Button bij Honda en was zijn teamgenoot nog altijd Rubens Barrichello. Hij slaagde er alleen tijdens de Grand Prix van Spanje in om punten te scoren (6e plaats).

Op 5 december 2008 maakte Honda bekend uit de Formule 1 te stappen vanwege de wereldwijde kredietcrisis. Button was voor een stoeltje in 2009 afhankelijk van het feit of het team een koper kon vinden.

2009: Brawn GP[bewerken | brontekst bewerken]

Button in de auto van Brawn GP

Op 5 maart 2009 werd bekendgemaakt dat het voormalige Honda team zou worden omgedoopt tot Brawn GP nadat Ross Brawn, de teamchef van Honda Racing, Honda had gekocht. Brawn GP ging rijden met motoren van Mercedes. Button en Barrichello werden bevestigd als coureurs voor 2009. Button veroverde de poleposition tijdens de Grand Prix van Australië met teamgenoot Barrichello op de tweede plaats. Hij heeft de leiding tijdens de race niet meer afgestaan en scoorde samen met Barrichello een 1-2 voor het team. Dit gebeurde voor het eerst sinds 1954 tijdens de debuutrace van een team. Een week later in Maleisië won hij opnieuw nadat de race was stilgelegd vanwege zware regen. In deze race scoorde Button zijn eerste hattrick (poleposition, snelste ronde en winst). Hij werd derde tijdens de derde race in China en won de vierde in Bahrein. Op 18 oktober 2009 werd Jenson Button wereldkampioen met een vijfde plaats tijdens de Grand Prix van Brazilië.

2010-2017: McLaren[bewerken | brontekst bewerken]

Button in actie in de McLaren, Bahrein 2016

Van 2010 tot en met 2016 reed Button voor McLaren. Hij was hier van 2010 tot 2012 teamgenoot van Lewis Hamilton. Vanwege zijn kampioenschapswinst in 2009 komt Button uit met startnummer 1. Aan het begin van het seizoen waren de verwachtingen over Button niet al te hoog, men dacht dat Hamilton de betere van de McLaren-coureurs zou zijn. Tijdens de eerste race in Bahrein bleek dat ook, Hamilton werd derde en Button finishte als zevende. Maar Button zorgde voor een enorme verrassing door de deels verregende race in Australië sensationeel te winnen, en zo op te klimmen naar de derde positie in het kampioenschap, nog voor teamgenoot Hamilton. Hij wist de rest van het seizoen nog 6 keer op het podium te eindigen, mede dankzij een overwinning tijdens de Grand Prix van China en werd uiteindelijk vijfde in het kampioenschap.

Tijdens het raceweekend in Italië in 2016 maakte Button bekend dat hij aan het eind van dat seizoen een stap terug doet bij McLaren, en in 2017 en 2018 de rol van ambassadeur op zich zal nemen. Hij wordt vervangen door Stoffel Vandoorne, maar blijft nog wel beschikbaar als reservecoureur.[1]

Als reserverijder verving hij in 2017 Fernando Alonso tijdens de Grand Prix van Monaco, die deze race oversloeg om deel te kunnen nemen aan de Indianapolis 500.[2]

2021: Williams[bewerken | brontekst bewerken]

Ruim twintig jaar nadat hij als coureur bij Williams tekende, keert Jenson terug bij het Britse team. Ditmaal niet achter het stuur, maar als senior-adviseur. Als zodanig zal hij Williams van advies voorzien en ondersteuning geven bij het ontwikkelen van de (junior)-coureurs.[3]

Formule 1-carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar/jaren Team
2000 Williams
2001 Benetton
2002 Renault F1
2003 t/m 2005 BAR
2006 t/m 2008 Honda F1
2009 Brawn GP
2010 t/m 2017 McLaren
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Totaal
Aantal races 17 17 17 15 18 16 18 17 18 17 19 19 20 19 19 19 21 1 306
Aantal zeges 0 0 0 0 0 0 1 0 0 6 2 3 3 0 0 0 0 0 15
Aantal polepositions 0 0 0 0 1 1 1 0 0 4 0 0 1 0 0 0 0 0 8
Aantal snelste rondes 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 1 3 2 0 0 0 0 0 8
Aantal podiumplaatsen 0 0 0 0 10 2 3 0 0 9 7 12 5 0 1 0 0 0 50
Aantal WK-punten 12 2 14 17 85 37 56 6 3 95 214 270 188 73 126 16 21 0 1235
Positie WK 8 17 7 9 3 9 6 15 18 1 5 2 5 9 8 16 15 -

Formule 1-resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaat
Winnaar
Tweede plaats
Derde plaats
Gefinisht (punten)
Gefinisht (geen punten)
Niet geklasseerd (NC)
Uitgevallen (DNF)
Niet gekwalificeerd (DNQ)
Gediskwalificeerd (DSQ)
Niet gestart (DNS)
Gewond (INJ)
Uitgesloten (EX)
Teruggetrokken (WD)
Niet deelgenomen (blanco cel)
vetgedrukt (pole position)
cursief (snelste ronde)
Seizoen Inschrijving Chassis Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pos Punten
2000 BMW WilliamsF1 Team Williams FW22 BMW E41 3.0 V10 AUS
DNF
BRA
6
SMR
DNF
GBR
5
SPA
17
EUR
10
MON
DNF
CAN
11
FRA
8
OOS
5
DUI
4
HON
9
BEL
5
ITA
DNF
VST
DNF
JPN
5
MAL
DNF
8 12
2001 Mild Seven Benetton Renault Benetton B201 Renault RS21 3.0 V10 AUS
DNF
MAL
11
BRA
10
SMR
12
SPA
15
OOS
DNF
MON
7
CAN
DNF
EUR
13
FRA
16
GBR
15
DUI
5
HON
DNF
BEL
DNF
ITA
DNF
VST
9
JPN
7
17 2
2002 Mild Seven Renault F1 Team Renault R202 Renault RS22 3.0 V10 AUS
DNF
MAL
4
BRA
4
SMR
5
SPA
12
OOS
7
MON
DNF
CAN
15
EUR
5
GBR
12
FRA
6
DUI
DNF
HON
DNF
BEL
DNF
ITA
5
VST
8
JPN
6
7 14
2003 Lucky Strike BAR Honda BAR 005 Honda RA003E 3.0 V10 AUS
10
MAL
7
BRA
DNF
SMR
8
SPA
9
OOS
4
MON
DNS
CAN
DNF
EUR
7
FRA
DNF
GBR
8
DUI
8
HON
10
ITA
DNF
VST
DNF
JPN
4
9 17
2004 Lucky Strike BAR Honda BAR 006 Honda RA004E 3.0 V10 AUS
6
MAL
3
BHR
3
SMR
2
SPA
8
MON
2
EUR
3
CAN
3
VST
DNF
FRA
5
GBR
4
DUI
2
HON
5
BEL
DNF
ITA
3
CHN
2
JPN
3
BRA
DNF
3 85
2005 Lucky Strike BAR Honda BAR 007 Honda RA005E 3.0 V10 AUS
11
MAL
DNF
BHR
DNF
SMR
DSQ
SPA
EX
MON
EX
EUR
10
CAN
DNF
VST
DNS
FRA
4
GBR
5
DUI
3
HON
5
TUR
5
ITA
8
BEL
3
BRA
7
JPN
5
CHN
8
9 37
2006 Lucky Strike Honda Racing F1 Team Honda RA106 Honda RA806E 2.4 V8 BHR
4
MAL
3
AUS
10
SMR
7
EUR
DNF
SPA
6
MON
11
GBR
DNF
CAN
9
VST
DNF
FRA
DNF
DUI
4
HON
1
TUR
4
ITA
5
CHN
4
JPN
4
BRA
3
6 56
2007 Honda Racing F1 Team Honda RA107 Honda RA807E 2.4 V8 AUS
15
MAL
12
BHR
DNF
SPA
12
MON
11
CAN
DNF
VST
12
FRA
8
GBR
10
EUR
DNF
HON
DNF
TUR
13
ITA
8
BEL
DNF
JPN
11
CHN
5
BRA
DNF
15 6
2008 Honda Racing F1 Team Honda RA108 Honda RA808E 2.4 V8 AUS
DNF
MAL
10
BHR
DNF
SPA
6
TUR
11
MON
11
CAN
11
FRA
DNF
GBR
DNF
DUI
17
HON
12
EUR
13
BEL
15
ITA
15
SIN
9
JPN
14
CHN
16
BRA
13
18 3
2009 Brawn GP F1 Team Brawn BGP 001 Mercedes FO108W 2.4 V8 AUS
1
MAL
1‡
CHN
3
BHR
1
SPA
1
MON
1
TUR
1
GBR
6
DUI
5
HON
7
EUR
7
BEL
DNF
ITA
2
SIN
5
JPN
8
BRA
5
ABU
3
1 95
2010 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-25 Mercedes FO 108X 2.4 V8 BHR
7
AUS
1
MAL
8
CHN
1
SPA
5
MON
DNF
TUR
2
CAN
2
EUR
3
GBR
4
DUI
5
HON
8
BEL
DNF
ITA
2
SIN
4
JPN
4
KOR
12
BRA
5
ABU
3
5 214
2011 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-26 Mercedes FO 108Y 2.4 V8 AUS
6
MAL
2
CHN
4
TUR
6
SPA
3
MON
3
CAN
1
EUR
6
GBR
DNF
DUI
DNF
HON
1
BEL
3
ITA
2
SIN
2
JPN
1
KOR
4
IND
2
ABU
3
BRA
3
2 270
2012 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-27 Mercedes FO 108Z 2.4 V8 AUS
1
MAL
14
CHN
2
BHR
18
SPA
9
MON
16
CAN
16
EUR
8
GBR
10
DUI
2
HON
6
BEL
1
ITA
DNF
SIN
2
JPN
4
KOR
DNF
IND
5
ABU
4
VST
5
BRA
1
5 188
2013 Vodafone McLaren Mercedes McLaren MP4-28 Mercedes FO 108Z 2.4 V8 AUS
9
MAL
17
CHN
5
BHR
10
SPA
8
MON
6
CAN
12
GBR
13
DUI
6
HON
7
BEL
6
ITA
10
SIN
7
KOR
8
JPN
9
IND
14
ABU
12
VST
10
BRA
4
9 73
2014 McLaren Mercedes McLaren MP4-29 Mercedes PU106A Hybrid 1.6 V6 AUS
3
MAL
6
BHR
17
CHN
11
SPA
11
MON
6
CAN
4
OOS
11
GBR
4
DUI
8
HON
10
BEL
6
ITA
8
SIN
DNF
JPN
5
RUS
4
VST
12
BRA
4
ABU
5
8 126
2015 McLaren Honda McLaren MP4-30 Honda RA615H Hybrid V6 AUS
11
MAL
DNF
CHN
14
BHR
DNS
SPA
16
MON
8
CAN
DNF
OOS
DNF
GBR
DNF
HON
9
BEL
14
ITA
14
SIN
DNF
JPN
16
RUS
9
VST
6
MEX
14
BRA
14
ABU
12
16 16
2016 McLaren Honda F1 Team McLaren MP4-31 Honda RA616H V6 AUS
14
BHR
DNF
CHN
13
RUS
10
SPA
9
MON
9
CAN
DNF
EUR
11
OOS
6
GBR
12
HON
DNF
DUI
8
BEL
DNF
ITA
12
SIN
DNF
MAL
9
JPN
18
VST
9
MEX
12
BRA
16
ABU
DNF
15 21
2017 McLaren Honda Formula 1 Team McLaren MCL32 Honda RA617H V6 AUS CHN BHR RUS SPA MON
DNF
CAN AZE OOS GBR HON BEL ITA SIN MAL JPN VST MEX BRA ABU - 0

‡ Halve punten zijn toegekend omdat minder dan 75% van de raceafstand was gereden.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

# Race # Datum Seizoen Grand Prix Circuit Grid Verschil Constructeur Motor Banden Chassis
1 117 6 augustus 2006 Vlag van Hongarije GP van Hongarije Hungaroring 4 0:30:837 Honda F1 Honda M RA106
2 159 29 maart 2009 Vlag van Australië GP van Australië Albert Park Street Circuit 1 0:00:807 Brawn GP Mercedes B BGP001
3 160 5 april Vlag van Maleisië Maleisië Sepang International Circuit 1 0:22:722
4 162 26 april Vlag van Bahrein GP van Bahrein Bahrain International Circuit 4 0:07:187
5 163 10 mei Vlag van Spanje GP van Spanje Circuit de Barcelona-Catalunya 1 0:13:056
6 164 24 mei Vlag van Monaco GP van Monaco Circuit de Monaco 1 0:07:666
7 165 7 juni Vlag van Turkije GP van Turkije Istanbul Park 2 0:06:714
8 177 28 maart 2010 Vlag van Australië GP van Australië Albert Park Street Circuit 4 0:12:034 McLaren MP4-25
9 179 18 april Vlag van China GP van China Shanghai International Circuit 5 0:01:530
10 201 12 juni 2011 Vlag van Canada GP van Canada Circuit Gilles Villeneuve 7 0:02:709 P MP4-26
11 205 31 juli Vlag van Hongarije GP van Hongarije Hungaroring 3 0:03:588
12 209 9 oktober Vlag van Japan GP van Japan Suzuka International Racing Course 2 0:01:160
13 214 18 maart 2012 Vlag van Australië GP van Australië Albert Park Street Circuit 2 0:02:139 MP4-27
14 225 2 september Vlag van België GP van België Circuit de Spa-Francorchamps 1 0:13:624
15 233 25 november Vlag van Brazilië GP van Brazilië Autódromo José Carlos Pace 2 0:02:734

Legenda:

  • # – Overwinningsnummer; voorbeeld, "1" staat voor Buttons eerste Grand Prix-overwinning.
  • Race – Racenummer; voorbeeld, "1" staat voor de eerste race waar Button aan heeft deelgenomen
  • Grid – De startpositie op de grid waar Button de race begon.
  • Verschil – Verschil met de tweede plaats, in minuten:seconden.milliseconden
  • Wereldkampioen
     Wereldkampioenschap gewonnen
Zie de categorie Jenson Button van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Jacky van der Ende
Formule Ford Festival winnaar
1998
Opvolger:
Ricardo van der Ende

Voorganger:
Jacky van der Ende
Britse Formule Ford kampioen
1998
Opvolger:
Nicolas Kiesa

Voorganger:
2008:
Lewis Hamilton
Formule 1 Wereldkampioen
2009
Opvolger:
2010:
Sebastian Vettel