Keke Rosberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Keke Rosberg in de GP van Duitsland van 1985.

Keke Rosberg (Stockholm, 6 december 1948) is een voormalige Finse autocoureur. Hij werd wereldkampioen Formule 1 in 1982.

Loopbaan[bewerken]

Keijo Erik Rosberg begon zijn autosportloopbaan in de Formule Vee, waarna hij doorging naar de Formule 2. In 1980 tekende hij bij het Formule 1-team van Emerson Fittipaldi, waar hij ook in 1981 reed. Deze auto was echter bedroevend slecht en Rosberg verliet het team halverwege zijn tweede seizoen.

Voor 1982 stapte hij over naar het team van Williams, waar een lege plek was ontstaan door het vertrek van wereldkampioen Alan Jones. Toen teamgenoot Carlos Reutemann na twee races de sport verliet, was Rosberg opeens eerste rijder bij Williams. In een seizoen waarin de turbowagens domineerden en geen enkele coureur meer dan twee overwinningen behaalde, wist Rosberg met slechts één zege in zijn niet-turbowagen de wereldtitel te veroveren.

Na zijn wereldtitel zakte Rosberg snel weg in de ranglijsten. Hij ging met pensioen na het seizoen van 1986, maar bleef nog jaren actief in de Formule 1. Zo was hij de manager van Mika Häkkinen tijdens diens wereldkampioenschappen.

Keke Rosberg is de vader van Nico Rosberg, die in de voetsporen van zijn vader trad door in 2005 eveneens Formule 1-coureur te worden en exact 30 jaar (2013) na zijn vader (1983) de Grand Prix Formule 1 van Monaco te winnen.