Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) is de hoogste militaire academie van het Belgisch leger. Het dient als aanvulling op de Koninklijke Militaire School en is tevens een onderzoeksinstituut en denktank rond toekomstige defensie- en veiligheidsuitdagingen. Het KHID staat onder de directe bevoegdheid aan de Minister van Defensie.

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren 70 ontstond het KHID uit de Krijgsschool als oplossing voor de nood aan permanente, levenslange vorming van kaderleden, een post-universitaire school met postgraduaatsaanbod. In 1973 werd de eerste cyclus opgezet, namelijk de stafcursus die later, in 1974, aangevuld werd met een 2de cyclus (cursus Kandidaat-Hoofdofficier) en nog later, in 1978, de derde cyclus (de hogere stafcursus).

Eind 1978 veranderde de naam Krijgsschool in Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie. Dit vond onderkomen in de Kortenberglaan, en vanaf 1991 in de Cadettenschool in het Lakense Sint-Annakwartier.

Sinds een reorganisatie in 2006 werd het KHID behalve als opleidingsinstituut ook als "denktank" voor militaire aangelegenheden. Sinds 2008 is het KHID gevestigd in de gebouwen van de Koninklijke Militaire School aan de Renaissancelaan in Brussel.

Tegenwoordig zijn er vijf hoofdcursussen: naast de eerder genoemde drie cursussen ook nog de Hogere Cursus Militair Administrateur en de Hogere Studies voor Defensie en Veiligheid voor kandidaat-Opperofficieren en hoge gezagsdragers (4de cyclus). Kleine aanvullende opleidingen zijn de cursus Raadgever in Gewapende Conflicten, de cursus Vorming en Informatie voor Reserve Officieren, de cursus Overheidsopdrachten.

Het instituut reikte (anno 2011) reeds volgende zaken uit in 31 promoties (diploma-uitreikingen):

  • 648 Stafbrevetten (31 promoties)
  • 179 Hogere Stafbrevetten (31 promoties)
  • 70 hogere brevetten Militair Administrateur
  • 7 hogere brevetten Militair Administrateur (4 promoties sinds 1997).

Sinds 1 januari 2017 is kolonel v/h Vlw SBH Fernand Rouvroi directeur-generaal van het KHID.

Het KHID wordt bestuurd door een raad van bestuur, benoemd bij Koninklijk Besluit, waarvan de voorzitter generaal-majoor b.d. Albert Husniaux is. Andere leden van de raad van bestuur zijn Marc Vervenne, Paul Buysse en Derrick Gosselin.

Externe link[bewerken]