Koninklijke kapel (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Koninklijke kapel (Frans: Musée Chapelle Royale) is een protestants kerkgebouw, gelegen aan Museumplein 2 te Brussel.

Geschiedenis[bewerken]

Deze kapel werd gebouwd in 1760, en heette toen Hofkapel. De kapel was verbonden aan het Kasteel van Karel van Lotharingen. Architect was Jean Faulte. Het was aanvankelijk de private kapel van landvoogd Karel van Lotharingen. Voorbeeld voor de kapel was de kapel van het Kasteel van Versailles. Ook zijn er gelijkenissen met de hofkapel van Lunéville, in Lotharingen. De kapel werd gebouwd in Lodewijk XV-stijl en kent een dubbele zuilengalerij.

In 1804 werd de kerk door Napoleon Bonaparte toegewezen aan de protestanten. Na de Belgische afscheiding in 1830 kerkte ook (van huis uit protestantse) Koning Leopold I regelmatig in deze kapel, vanwaar de naam: Koninklijke Kapel stamt. Met name de Franstalige protestanten kerken sindsdien in deze kapel. In 1842 bezocht Charlotte Brontë meermalen de kerkdienst. Tussen 1970 en 1987 werd de kapel gerestaureerd. Naast haar kerkelijke functie kent ze een culturele functie: Er worden concerten gegeven.