Koninkrijksspelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door L.tak (overleg | bijdragen) op 24 okt 2010 om 14:33. (anpassing aan verdwijning antillen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Koninkrijksspelen is een sportevenement dat wordt gehouden tussen de jeugd van de landen die onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden. Bij de laatste spelen waren dat Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Naast de sportieve strijd staan ook respect en verbroedering centraal en het contact tussen verschillende culturen inclusief wederzijdse waardering en respect[1]. Curaçao en Sint Maarten zijn sinds oktober 2010 aparte landen en Bonaire, Sint-Eustatius en Saba "bijzondere gemeenten" van Nederland. Hoe de spelen er als gevolg van deze staatkundige verandering uit komen te zien is nog niet bekend[2].

Geschiedenis van de spelen

De eerste Koninkrijksspelen werden in 1965 gehouden. Het was een poging om de delen van het Koninkrijk dichter bij elkaar te brengen (toen nog Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen). In 1975 werd Suriname onafhankelijk en deed niet meer mee aan de spelen. Tussen 1979 en 1983 vonden de spelen met de Nederlandse Antillen en Nederland plaats maar daarna zijn de spelen in de vergetelheid geraakt[1]. In 1995 zijn de spelen onder leiding van Erica Terpstra weer opgericht om de jeugd van de verschillende landsdelen dichter bij elkaar te brengen.

Plaats van de Spelen

De spelen vinden om de twee jaar op een andere locatie plaats:

Populariteit

In de Nederlandse Antillen en op Aruba zijn de spelen populair. In 2005 was het Ergilio Hato-stadion op Curaçao bijna uitverkocht tijdens de openingsceremonie. De populariteit in Nederland is een stuk lager. De organisatie hoopt op een paar honderd toeschouwers per dag. In Nederland vond de opening niet plaats in een stadion, maar op het Spuiplein.[2]

Koninkrijksspelen 2009

Op Aruba streden van 25 juni tot en met 1 juli 2009 de vertegenwoordigers van de drie landen in zeven takken van sport:

De sterkte van het Nederlandse team wordt telkens aangepast aan die van de andere teams, omdat het niveau van de Nederlanders vaak hoger ligt. Hierdoor komt het voor dat Nederland aantreedt met regionale teams of jongere deelnemers[2].

Externe link