Konstantinos Tsatsos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Konstantinos Tsatsos in 1976.

Konstantinos Tsatsos (Grieks: Κωνσταντίνος Τσάτσος)[1] (Athene, 1 juli 1899 - aldaar, 8 oktober 1987) was een Grieks diplomaat, professor, intellectueel en politicus. Van 1975 tot 1980 was hij president van Griekenland.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Konstantinos Tsatsos werd in 1899 geboren te Athene. Nadat hij afstudeerde van de rechtsschool van de Universiteit van Athene, vervoegde hij het diplomatiek corps. Nadat hij zijn doctorale studies (die van 1924 tot 1928 duurden) in Heidelberg vervolledigde, werd hij in 1933 professor in de rechten. Nadat hij het regime van Ioannis Metaxas bekritiseerde, werd hij in 1940 gearresteerd en in ballingschap gezonden. Tijdens de Duitse bezetting van Griekenland vervoegde Tsatsos het Griekse Verzet en vluchtte hij naar het Midden-Oosten, waar de in ballingschap zijnde Griekse regering was gezeteld.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog keerde Tsatsos terug naar Griekenland en stapte hij in de politiek. Hij werd ook voor de eerste keer minister. In 1946 wou Tsatsos zich nog meer inzetten in de Griekse politiek. Hij werd lid van de Liberale Partij en zegde zijn post aan de Universiteit van Athene op. Na de oprichting van de Nationale Radicale Unie door Konstantinos Karamanlis trad hij toe tot diens partij.

Hij was jarenlang lid van het Parlement van Griekenland en vervulde veel ministerposten in de periode voor de Griekse militaire junta van 1967-1974. Tijdens het premierschap van Konstantinos Karamanlis (1955-1963) was hij bijvoorbeeld minister van Publieke Administratie.

Na de afloop van de militaire junta in 1974 werd hij opnieuw lid van het Griekse Parlement. Ook werd hij minister van Cultuur. In 1975 stopte hij echter als minister nadat hij verkozen werd tot president. Na het einde van zijn vijfjarige ambtsperiode ging Tsatsos in 1980 op pensioen. In 1987 overleed hij in Athene.

Hij was gehuwd met Ioanna Seferiádou, een zus van de dichter George Seferis.

Tsatsos als intellectueel[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1933 tot 1946 was Konstantinos Tsatsos professor filosofie en rechten aan de Universiteit van Athene. Sinds 1962 was hij ook lid van de Griekse Academie. Hij schreef boeken over legale theorieën, filosofie en geschiedenis, maar ook literaire werken, gedichten, essays en vertalingen van oude Griekse en Romeinse klassiekers. In 1974 was hij de voorzitter van de commissie die de nieuwe Griekse grondwet moest opstellen.

Voorganger:
Michail Stasinopoulos
President van Griekenland
1975-1980
Opvolger:
Konstantinos Karamanlis
Zie de categorie Konstantinos Tsatsos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.