Konsumentenman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Konsumentenman was een consumentenprogramma, gepresenteerd door Frits Bom, dat tussen 1983 en 1989 elke veertien dagen een uur lang (behalve in de zomer) door de VARA werd uitgezonden op haar vaste uitzenddag en dus elk seizoen op een andere dag. De begintune was het eerste deel van het instrumentale nummer Spaanse dansen van Moritz Moszkowski waarbij de camera in de studio inzoomde op het publiek en het telefoonteam terwijl Frits Bom door de studio naar zijn desk liep. Later was de tune een filmpje op locatie waar door telkens een ander amateurorkest, maar soms ook een jeugdorkest, het eerste deel van de Spaanse dansen werd gespeeld waarbij Frits Bom zelf ook plaats in het orkest nam en mee speelde.

Konsumentenman[bewerken]

De "Konsumentenman" was een live consumentenprogramma met publiek, waarin consumentenproblemen opgelost werden. Het was een samensmelting van de toenmalige programma's Koning Klant en De Ombudsman. Zo hielp Frits Bom met het oplossen van problemen met bijvoorbeeld huishoudartikelen, prijzenfestivals, het onderwijs of met vakantiebestemmingen. Er was altijd een vaste deskundige aanwezig meestal de heer A.Brack van de TH Twente. Regelmatig werd er een konsumentenjournaal uitgezonden met nieuws en wetenswaardigheden op consumentengebied.

Naast consumenten met klachten of problemen die in de studio aanwezig waren konden kijkers ook rechtstreeks met het telefoonteam bellen waarvan een aantal met Frits Bom werden doorverbonden om hun vraag te stellen. Net als destijds bij de Ombudsman konden de kijkers brieven insturen met vragen of klachten die dan in een filmpje werden voorgelezen dat steevast begon met Geachte Konsumentenman en eindigde met Wat vindt u daar nu van Konsumentenman?, waarna Frits Bom, of een deskundige, antwoord gaf.

Door een conflict tussen Frits Bom en Marcel van Dam in 1989 waarbij Frits Bom op staande voet ontslag nam bij de VARA kwam er onverwacht een eind aan het programma. Hetzelfde jaar kwam er een nieuw consumentenprogramma Kassa gepresenteerd door Felix Meurders en kan min of meer als de opvolger worden gezien.

Konsumentenmand[bewerken]

Een vast onderdeel in het programma was de "Konsumentenmand", waarbij ergens in Nederland de mand werd verstopt. Aan de hand van een aantal aanwijzingen met foto's en in een filmpje werd de exacte plek waar de mand was verstopt aangegeven. De vinder van de mand trof in de mand het geheime telefoonnummer aan waarmee rechtstreeks met Frits Bom in de studio kon worden gebeld. In de mand zat een boodschappenlijstje waarbij het de bedoeling was dat de vinder bij maximaal 3 winkels zo goedkoop mogelijk boodschappen moest doen op kosten van de VARA en deze dan mocht houden. De vinder die aan het eind van het seizoen zo goedkoop mogelijk boodschappen had gedaan mocht voor dat bedrag 52 weken lang gratis boodschappen doen. Daarnaast was er het "Marktspel" waarbij marktkooplieden achter een kraam stonden en de vinder moest raden wat voor een product de marktkoopman liet zien of bijvoorbeeld het gewicht van het product moest worden geraden. Later kwam het ook voor dat er een volle konsumentenmand werd getoond waarvan het de bedoeling was dat de kijkers de waarde van de inhoud moesten raden en diegene die er het dichtst bij zat kreeg de mand met inhoud.

Konsumentenman reizen[bewerken]

Als afgeleide van de konsumentenman was er in het seizoen 1987-1988 het programma Konsumentenman reizen waarbij de opzet hetzelfde was als bij de konsumentenman maar het alleen over klachten en problemen over reizen en vakanties ging.Dit programma was feitelijk de voorloper van de Vakantieman.

Konsumentenbus[bewerken]

Als zomervariant van de konsumentenman maar op locatie was er in de zomer van 1986 en 1987 het vakantieprogramma "de Konsumentenbus" waarbij Frits Bom samen met chauffeur "Jan" een jaar later chauffeuse "Miep" met een touringcar naar Spanje en een jaar later ook andere landen reisde om Nederlandse toeristen op te zoeken die met problemen of klachten zaten. Bom had in de bus een kantoor en in de tune was hij druk bezig met typen achter een schrijfmachine. Ook speelde chauffeur Jan spelletjes met de toeristen.

Konsumentenboot[bewerken]

Daarna kwam er in de zomer van 1988 als opvolger "de Konsumentenboot" waarbij Frits Bom met een boot de Donau afvoer om toeristen te ontmoeten. Vanaf 1991 ging Frits Bom bij RTL4 verder met het vakantieprogramma de Vakantieman.

Trivia[bewerken]

  • Halverwege de jaren 80 bracht Wim Schippers onder zijn eigen naam het liedje Frits Bom uit dat begon met de tekst Opgelicht wat doe je dan? Naar de Konsumentenman!!. In het liedje zijn allerlei achtergrondgeluiden van het programma te horen waaronder de tune en de stem van Frits Bom.
  • In een van de revue's van André van Duin in de jaren tachtig was er een sketch waarin André een typetje speelde en een brief voorlas gericht aan de "Consumentman" waarin hij zijn beklag deed over het dak van een vakantiehuisje.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

  • Konsumentenman op beeldengeluidwiki.nl, van gebruiker Famke, bekeken op 2 augustus 2010