Koop op afbetaling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koop op afbetaling is een bijzondere vorm van de koop. Het is een van de bijzondere overeenkomsten geregeld in boek 7a van het Burgerlijk Wetboek. De koper verwerft wel direct de eigendom over het gekochte, maar mag de koopprijs in termijnen betalen. Het verschil met de huurkoop is dat bij die laatste vorm de eigendom pas na betaling van de laatste termijn overgaat op de huurkoper.

Wettelijke regeling[bewerken | brontekst bewerken]

De wettelijke regeling van de koop op afbetaling is nog een restant van het oude BW. De regeling is met name gericht op bescherming van de koper. Dat brengt mee dat de regeling grotendeels dwingend recht is, waarbij in een aantal gevallen alleen ten voordele van de koper mag worden afgeweken.

Koop op afbetaling kan ook mondeling worden overeengekomen, maar als de verkoper een boete wil bedingen, bijvoorbeeld op het te laat betalen van een termijn, dan kan dat alleen middels een schriftelijk contract. Indien de boete buitensporig is dan kan deze door de rechter worden gematigd. Bovendien moet de koper eerst in gebreke worden gesteld voordat de boete verschuldigd kan worden.

De koper heeft altijd het recht om toekomstige termijnen eerder te betalen. Voor het geval hij alle toekomstige termijnen in een keer wil betalen heeft de koper recht op een korting van 5% van alle nog openstaande termijnen.

Voor zover de koper een machtiging heeft verleend om betaling van de termijnen rechtstreeks door zijn werkgever te laten betalen geldt dat die volmacht altijd herroepbaar is.