Korreltjespeermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Korreltjespeermos
Korreltjespeermos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Stam:Bryophyta (mossen)
Klasse:Bryidae
Orde:Bryales
Familie:Mniaceae (sterrenmosfamilie)
Geslacht:Pohlia (peermos)
Soort
Pohlia camptotrachela
(Renauld & Cardot) Broth. (1903)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Korreltjespeermos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het korreltjespeermos (Pohlia camptotrachela) is een mossoort uit de sterrenmosfamilie (Mniaceae). Het groeit op lemig of fijn zand.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

P. camptotrachela kan voorlopig in het veld worden herkend aan zijn talrijke zeer kleine, ovaalvormige bolletjes. Na zware regenval, die ze van de planten afslaat, kunnen er minder dan 10 per bladoksel zijn, maar de grootte en vorm van de bolletjes zijn kenmerkend. P. camptotrachela heeft slechts twee of drie bladprimordia per bolletje en ze zijn eencellig.[1]

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Pohlia camptotrachela groeit op open plaatsen op vochtig grind en zand, soms op klei.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het korreltjespeermos komt voor in Europa, Noord-Amerika en Japan, vooral in de gematigde zone. In Nederland komt het vrij zeldzaam voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd. Van Pohlia camptotrachela zijn slechts twee vindplaatsen bekend van voor 1950 en het lijkt zich (evenals Pohlia bulbifera) relatief sterk te hebben uitgebreid ten opzichte van de al voor 1950 vrij algemene Pohlia annotina. Het verspreidt zich (evenals Pohlia bulbifera en in tegenstelling tot Pohlia annotina) bij ons uitsluitend vegetatief, wat de langzame uitbreiding verklaart. Pohlia camptotrachela komt vooralsnog alleen voor in de Pleistocene districten en het op de Friese wouden aansluitende Laagveendistrict.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]