KAR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Korteafstandsradio)

KAR staat voor Korteafstandsradio en beïnvloedt verkeerslichten met een radiosignaal. KAR kan worden beschouwd als een draadloze variant van VETAG/VECOM, systemen die verkeerslichten beïnvloeden met behulp van detectielussen in de weg. Een belangrijk voordeel ten opzichte van die systemen is juist het ontbreken van de vaak dure detectielussen, die duur zijn om te vervangen en te wijzigen. Dit maakt het relatief eenvoudig om ook in omleidingssituaties prioriteit te geven bij verkeerslichten.

KAR is in Nederland begin jaren 00 bij enkele projecten ingevoerd, zoals bij de stadsbus Maastricht (SBM-Veolia Transport) en bij de Zuidtangent en later in de Achterhoek tussen Doetinchem en Gendringen, in Apeldoorn en bij Sabimos in Twente. In 2009 is het KAR systeem ook in heel Overijssel in gebruik genomen en is het VETAG systeem uitgeschakeld.

Inmiddels is er in Nederland voor KAR een landelijke communicatiestandaard vastgesteld en wordt het op veel plaatsen in Nederland uitgerold voor het openbaar vervoer en voor nood- en hulpdiensten. Voorbeelden van enkele gemeenten waar KAR wordt toegepast voor hulpdiensten zijn Apeldoorn, Alkmaar, Heerhugowaard en Maastricht. In de provincie Zeeland maken de ambulancevoertuigen ook gebruik van KAR. In België is het in gebruik op de Kusttramlijn.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]