Kotka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige plaats in Kuusalu, zie Kotka (Kuusalu)
Kotka
Gemeente in Finland Vlag van Finland
Wapen van Kotka
Kaart met de locatie van Kotka
Situering
Voormalige provincie Zuid-Finland
Landschap (maakunta) Kymenlaakso
Algemeen
Oppervlakte 268 km²
Inwoners (31 december 2007) 54.679 (203,8 inw/km²)
bron: Fins Bureau voor Statistiek

Kotka is een gemeente en stad in de Finse provincie Zuid-Finland en in de Finse regio Kymenlaakso. Kotka is een havenstad, gelegen aan de Finse Golf, niet ver van de grens met Rusland. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 268 km2 en telde in 2005 54.616 inwoners.

Kotka (de naam betekent "arend/adelaar") is eind 19e eeuw gesticht op een eiland voor de kust, vlak voor de monding van de belangrijke rivier de Kymi - die tegenwoordig in de gemeente ligt - en vlak bij een door de Russen gebouwde vesting. De stad werd in eerste instantie gesticht om in te spelen op de toegenomen houtverwerkingsindustrie in de regio. Na de vestiging van een cellulosefabriek en nadat de rol van meest oostelijke haven werd overgenomen van het na de Tweede Wereldoorlog afgestane Vyborg groeide Kotka erg snel.

Vandaag de dag is Kotka op Helsinki na de belangrijkste haven van het land, en geldt het zelfs als 's lands grootste exporthaven. De stad is tevens een van de grotere in Finland, het stedelijk gebied heeft zich inmiddels uitgestrekt over de kust en de eilanden rondom de monding van de Kymi.

Bezienswaardig is een vissershut die voor Tsaar Alexander III is gebouwd. Deze ligt aan een stroomversnelling in de Kymi.

Sport[bewerken]

Voetbalclub FC KooTeePee Kotka, momenteel spelend in de Veikkausliiga, speelt haar thuiswedstrijden in de Arto Tolsa Areena in Kotka.

Geboren[bewerken]