Kroet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Poelifinario (vogel), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Brahmi (vogel), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).

De kroet is een fictieve tropische vogel die werd bedacht door de cabaretier Toon Hermans. Het diertje kwam ter sprake in de monoloog de ornitholoog die deel uitmaakte van Hermans' onemanshow uit 1980[1].

De roep van de kroet luidt poelifinario. De vogel wordt daarom vaak verward met een soortgenoot: de eveneens aan de fantasie van Hermans ontsproten poelifinario (ook wel: polifinario), die overigens krrroet als roep heeft.

De andere fictieve vogels in de sketch zijn de Tjak-tjak, de Brahmi, de witte Roepie-roepie en de zwarte Roepie-roepie, elk met een roep die overeenkomt met de naam van de vogel,

In een ondertitelde versie van de film Up (2009) wordt de tropische vogel, de 'snipe', vertaald als kroet.

Het woord 'kroet' wordt in sommige dialecten ook wel gebruikt als aanduiding van onvolgroeide appels of van de appelstroop die daarvan wordt bereid[2].