Ontbijtkoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kruidkoek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ontbijtkoek
Kruidkoek wordt vaak gegeten met boter
Kruidkoek wordt vaak gegeten met boter
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdingrediënt(en) Roggemeel
Gang Ontbijt
Type Koek
Gegeten met Boter
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Peperkoekenhuis

Ontbijtkoek is een koeksoort. De koek wordt ook wel peperkoek, feeste, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek, hapkoek of pondkoek genoemd.

Achtergrond[bewerken]

Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij en rijsmiddelen (E-500 en E-450a) zijn toegevoegd. Een hele ontbijtkoek weegt meestal 600 gram. In 100 gram koek zit ongeveer 3,5 gram vet en 64,3 gram koolhydraten.[1]

De bereiding is als volgt: eerst wordt de suikerstroop gekookt, die wordt vervolgens door de roggebloem gemengd, na afkoeling en rijping (best enkele dagen) wordt het deeg gekneed, ook opbraken genoemd, met de honing, kaneel en bakpoeders. Na toevoeging van vruchten en dergelijke wordt het geheel gedurende een uur gebakken op 180° Celsius.

Ontbijtkoekvarianten kennen toevoegingen van appel, gember, noten, rozijnen, kaneel en andere specerijen.

Ontbijtkoek in Nederland[bewerken]

Koninklijke Peijnenburg B.V. is de Nederlandse marktleider in ontbijtkoek. Bolletje staat op de tweede plaats waarna Modderman volgt. In 2007 werden in Nederland 100 miljoen ontbijtkoeken verkocht. Dat was tweemaal zoveel als in het jaar 2000. De koek wordt aangeprezen als 'gezond', een campagne die niet gebaseerd is op de samenstelling van de koek, die voor een derde uit suiker bestaat.[2]

Veel Nederlandse huishoudens beschikken over een speciale ontbijtkoektrommel om de eetwaar tegen uitdrogen te behoeden. Deze langwerpige broodvormige trommel was vroeger gemaakt van blik en later van kunststof.

Peperkoek in België[bewerken]

In Vlaanderen en in het zuiden van Nederland wordt ontbijtkoek peperkoek genoemd, wat de algemene Middelnederlandse benaming is. In de Kempen sprak men vroeger ook van pondkoek, omdat de koek per pond afgesneden en verkocht werd. Bekende producenten hiervan zijn Vondelmolen, Meli en Lotus Bakeries.

Variaties[bewerken]

Zie ook[bewerken]