Kumar Patel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kumar Patel
Kumar Patel
Algemene informatie
Land India, Brits-Indië, Verenigde Staten van Amerika, Dominion India
Geboortedatum 2 juli 1938
Geboorteplaats Baramati
Werk
Beroep natuurkundige, academisch docent, elektrotechnisch ingenieur
Werkgever(s) Universiteit van Californië - Los Angeles, Bell Labs, Pranalytica (United States)
Studie
School/universiteit Stanford-universiteit, universiteit van Pune
Religie
Religie hindoeïsme
Diversen
Lid van National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences, National Academy of Engineering, Indian National Science Academy
Prijzen en onderscheidingen Frederic Ives Medaille (1989), Adolph Lomb Medaille (1966), IEEE Medal of Honor (1989),[1] National Medal of Science (1996), National Inventors Hall of Fame (2012),[2] IEEE Fellow
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Chandra Kumar N. Patel (Baramati, 2 juli 1938) is een Indiaas natuurkundige en elektrotechnicus die woont en werkt in de Verenigde Staten. Hij is voornamelijk bekend als de uitvinder van de koolstofdioxidelaser, een van de meest veelzijdige lasertypes.

De in India geboren Patel verkreeg zijn bachelorgraad (B.E.) in de telecommunicatie aan de universiteit van Poona toen hij negentien jaar oud was. Voor zijn vervolgstudie ging hij naar de Verenigde Staten, om aan de Stanford-universiteit zowel zijn master (1959) als zijn doctoraat (1961) te behalen in de elektrotechniek. Aansluitend trad hij in dienst van AT&T Bell Labs in Murray Hill waar hij in 1964 de koolstofdioxidelaser ontwikkelde – de eerste laser die continu een hoog vermogen kon leveren.

Dankzijn Patels tomeloze inzet om vele nieuwe toepassing voor zijn laser te vinden heeft de CO2-laser tegenwoordig meer praktisch nut dan enig ander lasertype. De CO2-laser was niet de enige laser die Patel uitvond. Bijvoorbeeld, Patels onderzoek naar niet-lineaire optica leidde tot de creatie van de 'spin-flip' Raman-laser – de eerste afstembare infraroodlaser (1969). In totaal verkreeg Patel 36 Amerikaanse octrooien voor laser en lasertoepassingen.

In 1996 werd hij door president Bill Clinton onderscheiden met de National Medal of Science, "voor zijn fundamentele bijdragen aan de kwantumelektronica en de uitvinding van de koolstofdioxidelaser, die een significante impact had op industriële, wetenschappelijke, medische en militaire defensie toepassingen". Eerder, in 1989, mocht hij al de IEEE Medal of Honor in ontvangst nemen.

Na tweeëndertig jaar gewerkt te hebben voor Bell Labs stapte hij in 1993 over naar de universiteit van Californië - Los Angeles als Vice Chancellor for Research. In 2000 werd hij er benoemd tot hoogleraar natuurkunde.

  1. https://www.ieee.org/content/dam/ieee-org/ieee/web/org/about/awards/recipients/moh-rl.pdf.
  2. https://www.invent.org/inductees/c-kumar-n-patel.