Kunstenfestivaldesarts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Kunstenfestivaldesarts is een kosmopolitisch stadsfestival voor podiumkunsten dat jaarlijks drie weken lang in mei plaatsvindt op verschillende plaatsen in Brussel. Het Kunstenfestivaldesarts toont een selectie van nieuwe en recente creaties uit de hele wereld.

Het Kunstenfestivaldesarts vond in 1994 voor de eerste keer plaats. Het werd opgericht als tweetalige onderneming door Frie Leysen en Guido Minne. Sinds de staatshervorming van 1980 valt cultuur onder de bevoegdheden van de gemeenschappen, zodat men voor subsidies en erkenning moet aankloppen bij ofwel de Vlaamse Gemeenschap, ofwel de Franse Gemeenschap. Het festival wil een ruim, bicommunautair en internationaal platform voor de kunsten (theater, dans, performance, beeldende kunst, muziek, film) en richt zich op alle cultuurgemeenschappen in België en op een internationaal publiek. Sinds 2007 is Christophe Slagmuylder artistiek directeur van het festival.

Het Kunstenfestivaldesarts werkt elk jaar met een twintigtal Brusselse theaters en kunstencentra samen en toont ook voorstellingen op verlaten locaties. In 2017 nam het Kunstenfestivaldesarts zijn intrek in het Dynastiepaleis op de Kunstberg en organiseerde het samen met Wiels (centrum voor hedendaagse kunst) de tentoonstelling The Absent Museum, Blueprint for a museum of contemporary art for the capital of Europe, met werk van onder meer Francis Alÿs, Marcel Broodthaers, Jef Geys, Gerhard Richter, Luc Tuymans, Marlene Dumas, Walter Swennen en Felix Nussbaum.

Festivalcentra van het Kunstenfestivaldesarts[bewerken]

Bekende regisseurs en gezelschappen op het Kunstenfestivaldesarts[bewerken]

Externe link[bewerken]